Baskı Desen Raportlama
  • Baskı Desen Raportlama

    Kumaş üzerindeki desen motiflerinin eşit aralıklarla enine ve boyuna tekrar eden en küçük parçasına RAPORT denir.

     

    Desen üzerindeki motiflerin birbirine yakınlığı, uzaklığı, büyüklüğü, renk sıralamaları ve gruplaşmaları, biçim dengesizliklerinin ortadan kaldırılarak farklı şekillerde düzenlenmesi işlemine RAPORTLAMA denir.

     

    Bir desenin metraj üretim aşamasına geçebilmesi için raportlanması gerekmektedir. Aksi halde tasarımı estetik değer taşısa da üretimde kullanılamadığından kumaş deseni olarak bir anlam ifade etmez.

    Raportlama işlemine başlamadan önce desenin basılacağı makine (rotasyon, film druck vs), baskıda kullanılacak boyarmadde grubu ve makinenin çalışabildiği en fazla renk sayısı bilinmelidir. Makine belirlendikten sonra şablon ölçüleri dikkate alınarak birim raport ölçüleri belirlenir. Birim raport ölçüleri şablon ölçülerinin, tam sayıya bölünebilir ast katları olmalıdır. Örneğin rotasyon şablonlar genelde 64 cm ebatlarında olduğundan birim raport ölçüsü 64 sayısının bölünebilir ast katları dikkate alınarak belirlenmelidir. Tasarımcı raport tekniklerini bu bilgileri dikkate alarak doğru biçimde uygulayabilmelidir. Kumaş tasarımı süreci ancak raportlamadan sonra tamamlanmış olur.

     

     

     

     1raport10

     

     

     

    Desen raportu hazırlamak için Gerekli malzemeler

     

    1-Farklı yumuşaklıklara kurşun kalem

     

    2-Eskiz kâğıdı

     

    3-Silgi

     

    4-Cetvel

     

    5-Şeffaf bant

     

    6-Makas

     

    7-Guaj boya

     

    8-Değişik numaralarda fırça

     

    9-Resim paleti

     

    10-Su kabı

     

    11-Boya paleti

     

    12-Resim kâğıdı

     

    İhtiyaç duyulması halinde ise desen raportu hazırlamak için değişik malzemeler de kullanılır.

     

     

     

    Kullanılan raport çeşitleri şunlardır

     

    1-Tam veya düz raport

     

    2-Yarım veya soter raport

     

    3-Diyagonal veya üslup raport

     

    4-Çevirme raport

     

    5-Kapaklama rapor 

     

     

     

     

     

    Yazan %PM, %08 %876 %2017 %23:%Şub in Baskı Okunma 3923 defa

Baskı Desen Raportlama

BASKI TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

 

Baskı tekniğiyle desen oluşturma işlemi kolaylık ve ucuzluk bakımından dokuma ve örgü tekniğiyle desen oluşturmaya göre daha üstündür.

Dokuma tekniğine göre, renkli desenler elde etmek için önce beyaz ipliklerin boyanması ve bundan sonra dokuma tezgâhında dokunması gerekir. İpliklerin boyanması, birçok durumda kolay olmadığı gibi bazı tezgâhların dokuma verimi de düşüktür. Ayrıca baskı tekniği ile elde edilebilen birçok desenin dokuma tekniği ile elde edilmesi güç ve bazı durumlarda olanaksızdır.

Baskıcılık, bölgesel bir renklendirme veya bölgesel bir renk aşındırmasıdır. Boyamacılıkta kumaşın her tarafının aynı renge boyanmasına (üni boyama) karşılık, baskıcılıkta desenin bulunduğu alanlar boyanır. Baskıcılığın bütün özelliği, bu bölgesel renklendirmeyi sağlamaktadır.

Boyacılıkta kullanılan cihaz ve yöntemler, baskıcılıkta kullanılamayacağı gibi suyla hazırlanmış viskozitesi düşük boyama flotteleri de baskıcılık için uygun değildir.

Boyama ve baskı arasındaki en belirgin fark, boyar madde ve kimyasal maddelerin düşük konsantrasyonlarda bir baskı patı içinde dağılmış olmalarıdır. Baskı boyası içeren baskı patı, tekstil yüzeylerine silindirleri veya şablonları olan uygun bir makine yardımı ile aktarılır. Böylece kumaş üzerinde kesin sınırları olan desen efektleri elde edilir.

 

01baskii012

 

?<