Örme Teknolojisi Soruları 5
  • Örme Teknolojisi Soruları 5

     

     

    S.174. Düz el örme makinesinde Örgü (dolu iğne) pozisyonu şeklini çiziniz?

     

    C.174.

     

     

     

    orme174soru

     

     

    S.175. Düz el örme makinesinde Yarım kayık(iğneler karşılıklı) pozisyon ne demektir, açıklayınız?

     

    C.175. Arka plakanın iğneleri ile ön plakanın iğneleri karşılıklı gelecek şekilde, arka plakanın sola kayık pozisyonudur. Bu pozisyona yarım kayık (iğneler karşılıklı) pozisyon denir. Pozisyonda iğneler karşılıklı geldiğinden ön ve arka plakadaki iğneler aynı anda örgüye kalkamaz. Çarpışır ve kırılır. Örgü şekline göre bazı iğnelerin önde bazı iğnelerin sadece arkada çalışması için kullanılır.

     

    S.176. Düz el örme makinesinde Yarım kayık(iğneler karşılıklı) pozisyonun şeklini çiziniz?

     

    C.176.

     

     

     

    orme176soru

     

     

    S.177. Düz el Örme makinesinde Transfer pozisyonu varmıdır, eğer yoksa ise nedendir, açıklayınız?

     

    C.177. ilmek transferi el ile yapılmaz. İğnelerin transfer dilleri olması gerekir. Sadece elektronik düz örme makinelerinde kullanılır.

     

    S.178. Elektronik Düz örme makinelerinde Transfer pozisyonunun şeklini çiziniz?

     

    C.178.

     

     

     

     

    orme178soru

     

     

     

    S.179. Düz el Örme makinesinde Örgü Başlangıcı ne demektir, açıklayınız?

     

    C.179. Örme işlemine ilk başlandığında uygulanan tekniktir. Örgü başlangıcı sırasında tarak ve tel takılır. Daha sonra sökülmez örgü (kaytan) yapılır. Örgü başlangıcının sökülmemesi ve düzgün olması için örme işleminin başlangıcında uygulanır. Makine üzerinde ilmeğin ilk oluştuğu bölümdür. Örme işlemine başlamadan önce her örgü çeşidi için bu işlem uygulanır. Kaytan, torba çelikler çapraz kapatıldığı için önce bir plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur, sonra diğer plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur. Yani aynı anda iki plakada ilmek oluşturmaz. Kafanın gidiş yönüne ve torba çeliklerin kapatılış şekline göre sırayla ilmek oluşturur.

     

    S.180.Örmecilikte Lastik örgü ne demektir, açıklayınız?

     

    C.180. Lastik örgüler ürün başlangıcında kullanılan örgülerdir. Genellikle yapılacak ürünün kol uçlarında etek uçlarında, yakalarda ve bantlarda kullanılır. Özelliği, esneme kabiliyetinin fazla olmasıdır. Ürünün başlangıcında, ürünün etek ucunun marullaşarak çabuk deforme olmasını engeller. İsteğe bağlı olarak sadece lastik örgüden oluşan ürünlerde vardır. Spor giyimde tercih edilen bir örgü türüdür. Lastik örgüler 1x1, 2x1 ve torba olarak çeşitlilik gösterirler. Lastik örgülerden esinlenerek fitilli örgülerde yapılmaktadır.3x3, 3x2, 4x4, 5x2 gibi

     

    S.181. Örmecilikte 1x Lastik örgü ne demektir, açıklayınız?

     

    C.181. Bir iğne çalışırken diğer iğne çalışmaz. Bunun sağlanması için bir uzun ayak, bir kısa ayak şeklinde iğne düzeni yapılır. Ön plaka için yapılan bu düzen, arka plaka için tam tersi şeklinde hazırlanır. Böylece çalışan iğnenin karşısına çalışmayan iğnenin gelmesiyle kumaşta boyuna yollu bir görüntü elde edilir. Örme işlemini sağlamak için iğne düzeni, ön plaka için 1 kısa ayak iğne, 1 uzun ayak iğne şeklinde; arka plaka için 1 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne şeklinde yapılmalıdır. Eğer uzun ve kısa ayak iğne kullanılmıyorsa, firketeleri kullanarak (iterek) aynı düzen sağlanmaktadır.

     

    S.182. Örmecilikte 1x1 Lastik Örgüyü yapmak için işlem sırasını anlatınız?

     

    C.182.

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

    2-Jakar pozisyonu iğneler kafa kafaya gelecek şekilde ayarlanır. Bunu yaparken jakar kolu yukarı doğru kaldırılır.( İğnelerin yukarıda olmadığından emin olunmalıdır)

     

    3-Kafayı sola getirerek başlama yapılarak tarak takılır.( Başlangıç ayarını sıkılır. Tarak ve ağırlıklar ortalanmalıdır)

     

    4-Kaytan atılır.( Başlangıç ayarı açılır. Çelikler çapraz kapatılır )

     

    5-Ayar lastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.( Kaytandan sonra ayar açılır.)

     

    6-1x1 lastik örgüyü örülür.( Jakar Pozisyonu korunur.)

     

    S.183. Örmecilikte 2x1 Lastik örgü ne demektir, açıklayınız?

     

    C.183. İki iğne çalışırken diğer bir iğne çalışmaz. Bunun sağlanması için iki uzun ayak, bir kısa ayak şeklinde iğne düzeni yapılır. Fakat kafanın giriş ve çıkış iğnesinin örme işlemini kaçıksız sağlayabilmesi amacıyla iğne düzeni, ön plaka için 1 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne, 1 uzun ayak iğne şeklinde; arka plaka için 2 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne şeklinde yapılmalıdır. Eğer uzun ve kısa ayak iğne kullanılmıyorsa, firketeleri kullanarak (iterek) aynı düzen sağlanır.

     

    S.184. Örmecilikte 2x1 Lastik Örgüyü yapmak için işlem sırasını anlatınız?

     

    C.184.

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

    2-İğne pozisyonu ön plakada bir uzun ayak bir kısa ayak bir uzun ayak şeklinde, arka plakayı iki uzun bir kısa ayak şeklinde ayarlanır.( Firketeleri doğru itilmelidir.)

     

    3-Plakayı sağa bir jakar kırık pozisyona getirilir.( Jakar hareket kolunu aşağıya doğru bir kademe itilir.)

     

    4-Kafayı sola getirerek başlama yapılır ve tarak takılır.( Başlangıç ayarını sıkılır. Tarağı ve ağırlıkları ortalanmalıdır.)

     

    5-Kaytan atılır.( Başlangıç ayarı açılır. Çelikler çapraz kapatılır).

     

    6-Ayar lastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir. ( Kaytandan sonra ayarın açılması gerektiği unutulmamalıdır.).

     

    7-Plaka başlama pozisyonuna (örgü pozisyonuna) getirilir.( Jakar kolu yukarı bir kademe kaldırılır.)

     

    8-2X1 lastik örgü örülür.( Kafanın örgü alanından çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.).

     

    S.185.Aşağıda görülen lastik örgünün çeşidi nedir ?

     

     

     

     

    orme185soru

     

     

     

    C.185.Bu lastik örgü 2 x1 ‘dir.

     

    S.186. Örmecilikte Torba Lastik örgü ne demektir, açıklayınız?

     

    C.186. Çalışılacak olan iğne alanındaki, arka plaka tüm iğnelerinin yarım sıra ördükten sonra, dönüşte ön plaka tüm iğnelerinin yarım sıra örülmesi işleminin tekrarıyla oluşan örme yüzeyidir. Torba şeklinde içi boş bir görüntü sergiler.

     

    S.187. Örmecilikte Torba Lastik Örgüyü yapmak için işlem sırasını anlatınız?

     

    C.187.

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

    2-Jakar pozisyonu başlama pozisyonuna getirilir.( İğnelerin yukarıda olmadığından emin olunmalıdır.)

     

    3-Kafayı sola getirerek başlama yapılıp tarak takılır.( Başlangıç ayarı sıkılır. Tarak ve bu tarağa takılan ağırlıkların ortalandığından emin olunmalıdır)

     

    4-Çelikler çapraz kapatılarak ve ayar lastik ayarına alınır. Örme işlemine devam edilir.( başlangıç ayarının açılması unutulmamalıdır.) 5-Torba lastik örülür.(Çelikler çapraz kapatılır)

     

    S.188.Aşağıdaki fotoğrafta hangi lastik türü kullanılmıştır.

     

     

     

    orme188soru

     

     

     

    C.188.Torba Lastik. 

     

    S.189.Örmecilikte Düşürme tekniği ne demektir, açıklayınız?

     

    C.189. Aynı lastik kullanılmak kaydıyla birden fazla örme parçanın çalışılması sırasında örülecek örme parçaların birbirinden ayrılmasını sağlamak için uygulanan tekniğe örgü düşürme tekniği denir. Yapılan bir örgüden sonra yeni bir örgü başlangıcı yapmamak, yeni örme parçası için başlamada tarak takmamak amacıyla kullanılır. Düşürme tekniği ile zamandan, iplikten ve emekten tasarruf ederek seri çalışma imkânı bulunur. Tüm örme parçalarının örme işlemi bittikten sonra, örgü düşürme tekniği uygulanan yerlerden parçaların birbirinden ayrılması sağlanır. Düşürme teknikleri çeşitlilik gösterebilir. Fakat amaç hepsinde aynıdır. Tekniğe, tek plakada uygulanıyorsa tek taraflı düşürme tekniği, iki plakada da uygulanılıyorsa çift taraflı düşürme tekniği denir

     

    S.190.Örmecilikte Düşürme Tekniğini Uygulamak için işlem sırasını anlatınız?

     

    C.190. 1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir. 2-Jakar pozisyonu iğneler kafa kafaya gelecek şekilde ayarlanır. Bunu yaparken jakar kolu yukarı doğru kaldırılır.(İğnelerin yukarıda olmayacaktır.) 3-Kafa sola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(başlangıç ayarı sıkılmalıdır. Tarağı ağırlıklar ortalamalıdır.) 4-Ayar lastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytan’dan sonra ayar açılacaktır.) 5-1x1 lastik örgü örülür.( Jakar pozisyonu korunmalıdır.)

     

    S.191.Örmecilik ne demektir, açıklayınız?

     

    C.191. İpliklerin tek başına ya da topluca (çözgüler halinde) örücü iğne ve yardımcı elemanlar vasıtasıyla ilmekler haline getirilmesi, bunlar arasında da yan yana ve boylamasına bağlantılar oluşturulması ile bir tekstil yüzeyi elde etme işlemine örmecilik adı verilir.

     

    S.192. Örme kumaş ne demektir, açıklayınız?

     

    C.192.Bir ipliğe özel iğneler yardımıyla ilmek şekli verilerek bu ilmeğin kendinden önceki ve sonraki ile yanlarındaki ilmeklerle bağlantı yapması sonucunda bir yüzey oluşturmasıyla elde edilen kumaşa örme kumaş adı verilir

     

    S.193. Tek katlı örme kumaşlar kaç iğe gurubu ile yapılır?

     

    C.193. Tek katlı kumaşlar tek iğne grubu kullanılarak üretilen atkı örme kumaşlardır.

     

    S.194. Çift katlı örme kumaşlar kaç iğe gurubu ile yapılır?

     

    C.194. Çift katlı kumaşlar rib (ribana) veya interlok (bu şekilde kumaşın doğal esnekliği azalır) düzeninde yerleştirilen iki iğne grubu kullanılarak üretilen kumaşlardır. Çift katlı kumaşlar jakarlı veya jakarsız olabilir.

     

    S.195. İlmek sırası ne demektir, açıklayınız?

     

    C.195. İlmek sırası, kumaşın eni boyunca oluşturulan bir ilmek sırasıdır. Sıralar kumaşın uzunluğunu belirler ve birim uzunlukta (cm) yer alan sıra sayısı olarak ölçülür.

     

    S.196. İlmek çubuğu ne demektir, açıklayınız?

     

    C.196. İlmek çubuğu, kumaşın boyu boyunca uzanan bir ilmek çubuğudur. İlmek çubukları kumaşın enini belirler ve santimetrede (cm) yer alan çubuk sayısı olarak ölçülür.

     

    S.197. İlmek yoğunluğu ne demektir, açıklayınız?

     

    C.197. İlmek yoğunluğu, birim alanda yer alan ilmek sayısıdır (ilmekler/cm2) ve kumaş alanını belirler.

     

    S.198. İlmek iplik uzunluğu ne demektir, açıklayınız?

     

    C.198. İlmek iplik uzunluğu, bir ilmekteki iplik miktarıdır. İlmek iplik uzunluğu tüm örme kumaşlar için en baskın faktördür.Atkı örmeciliğinde genelde iğne başına düşen ortalama iplik miktarı olarak belirlenir. Çözgü örmede ise bir ilmek sırası için ortalama iplik miktarıdır

     

    S.199.Örmecilikte Üst yatırım ne demektir, açıklayınız?

     

    C.199. Üst yatırım, yatırım raylarının (tarakların) iğnelerin kanca tarafında yaptıkları yanal harekettir. Bu hareket genel olarak bir iğne aralığı ile sınırlandırılır. Kumaş yapısı içinde bir ilmekte üst yatırım olarak adlandırılır.

     

    S.200. Örmecilikte Alt yatırım ne demektir, açıklayınız?

     

    C.200. Alt yatırım, yatırım raylarının iğnelerin arka kısımlarında yaptıkları yanal harekettir. Bu hareket sadece mekanik koşullar ile sınırlıdır. Alt yatırım çözgü örme kumaş yapısında birbirini takip eden sıralarda yer alan ilmekler arası bağlantıdır.

     

    S.201. Örme yüzeyler, ilmek oluşum tipine göre kaça ayrılır, nelerdir ?

     

    C.201. 1-Atkılı örme (Atkılı örme sistemli makineler) 2- Çözgülü örme (Çözgülü örme sistemli makineler)

     

     

    Yazan %AM, %06 %323 %2017 %09:%May Okunma 3093 defa

Örme Teknolojisi Soruları 5

?<