ATKI YÖNÜNDE ÇAPRAZ DİMİ ÖRGÜSÜ
Herhangi bir dimi örgüsünün raporu içindeki hareketlerin yer değiştirmesi sonucu elde edilen dimi örgü çeşididir. Herhangi bir dimi örgü raporunun ÇÖZGÜ ya da ATKI istikametinde yarısından itibaren sondan başa doğru sıralanması şeklinde yer değişimi ile elde edilir. Çapraz dimi örgüleri; Elbiselik, paltoluk, ceketlik, örtülük kumaşların dokunmasında kullanılır. Çapraz dimi örgüsü; ATKI yönünde ve ÇÖZGÜ yönünde olmak üzere iki çeşittir.
Atkı yönünde çapraz dimi örgüsü için ;Verilen dimi örgü raporu ATKI yönünde iki eşit parçaya bölünür. Birinci alana dimi örgü raporu tekniğine uygun olarak yarıya kadar işlenir. İkinci alana ise sondan başa doğru olmak üzere dimi örgü raporu işlenerek örgü tamamlanır. Dimi örgü raporu tercih edilirken iki eşit parçaya bölünebilecek şekilde çift sayılardan olmasına dikkat edilir.
Örgüsünden ATKI YÖNÜNDE ÇAPRAZ DİMİ örgüsünü çizelim. Dimi örgüsü çizimlerini hatırlayalım;Buna göre örgü çizgisinin üzerindeki ve altındaki rakamların toplamı,rapor içerisinde bulunması gereken çözgü ve atkı tel sayısını vermekteydi.4+2 = 6 Yani 6 Çözgü ve 6 Atkı Dimi yolu ise sağ yollu olacaktır. Önce ATKI yönünde ÇAPRAZ DİMİ örgüsünün çizimine esas teşkil edecek olan,Dimi örgümüzün rapor sınırlarını belirleyelim.
Dimi örgüsü çizim kurallarına göre;
Örgüsünü yaparız.
Atkı yönünde Çapraz Dimi örgüsünün rapor içerisinde bulunması gereken çözgü ve atkı tel sayısı, bu örgünün çizimine teşkil edecek olan dimi örgüsü ile aynıdır. Yani;6 çözgü ve 6 atkıdır.Önce; Dimi örgüsündeki 1,2. ve 3.Atkı ipliklerinin hareketlerini soldan sağa doğru aynısını yaparız.
4.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 6.atkı telinin hareketini yazarız.
5.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 5.Atkı telinin hareketini yazarız.
6.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 4.Atkı telinin hareketini yazarız.
Bu şekilde;
Dimi örgüsünden ATKI YÖNÜNDE ÇAPRAZ DİMİ Örgüsünü yapmış oluruz.
Şimdi de;
Örgüsünden ATKI yönünde ÇAPRAZ DİMİ örgüsünü çizelim.Dimi örgüsü çizimlerini hatırlayalım;
Buna göre örgü çizgisinin üzerindeki ve altındaki rakamların toplamı, rapor içerisinde bulunması gereken çözgü ve atkı tel sayısını vermekteydi. 2+2+1+1 = 6. Yani 6 Çözgü ve 6 Atkı tel sayısıdır. Dimi yolu ise sağ yollu olacaktır. Önce ATKI yönünde ÇAPRAZ DİMİ örgüsünün çizimine esas teşkil edecek olan, Dimi örgümüzün rapor sınırlarını belirleyelim.
Dimi örgüsü çizim kurallarına göre ;
Örgüsünü yaparız.
ATKI yönünde Çapraz Dimi örgüsünün rapor içerisinde bulunması gereken çözgü ve atkı tel sayısı, bu örgünün çizimine teşkil edecek olan dimi örgüsü ile aynıdır. Yani;6 çözgü ve 6 atkı telidir. Önce; Dimi örgüsündeki 1.2. ve 3.atkı ipliklerinin hareketlerini soldan sağa doğru aynısını yaparız.
4.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 6.atkı telinin hareketini yazarız.
5.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 5.Atkı telinin hareketini yazarız.
6.Atkı ipliğine ise; Esas örgümüzün 4.Atkı telinin hareketini yazarız.
Bu şekilde
Dimi örgüsünden ATKI YÖNÜNDE ÇAPRAZ DİMİ Örgüsünü yapmış oluruz.
Dimi örgüsünden elde edilen ATKI YÖNÜNDE ÇAPRAZ DİMİ Örgüsü; 3 Rapor olarak görülmektedir.