Remayöz Makinesi
  • Remayöz Makinesi

     

    0102rameyoz

     

    Remayöz makinesi, düz örme konfeksiyonunda dikime hazırlanmış düz örme ürünlerin yaka, bant, pat, cep, yan dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan makinedir. Esneme özelliğine sahip olan düz örme kumaşlara zincir dikişi yapan bu makine düz örme konfeksiyonunun ana dikim makinesidir.

    Remayöz Makinesinin Bölümleri ve Görevleri

     

     

    01ramoyoz

     

    Çardak

    Üzerine iplik bobinlerinin yerleştirildiği yukarıdan dikiş ipliğinin rahat sağılmasına yarayan bölümdür.

    Kafa

    İçerisinde hareketin aktarımını sağlayan aksamların bulunduğu, üzerinde çevirme kolu, tansiyon, tansiyon teli, iplik kılavuzu mafsal çubuğu, üst siper ve çağanozun yer aldığı kısımdır.

    Kasnak

    İçerisinde hareketin aktarımını sağlayan aksamların, alt iplik kılavuzunun, gergi yayının ve iğnenin bulunduğu, üzerinde kilit sistemini harekete geçiren baskı kolu, maylar, işaretleme çemberi ve alt siperin yer aldığı kısımdır.

    Kumaş tutma tablası

    Dikilen ürünün yere düşmesini önleyen, ürünün çalışan kişiye ağırlık yapmasını engelleyen ve dikiş esnasında gerekli olan (çizgi taşı, makas gibi) araç gereçlerin konulduğu kısımdır.

    Motor

    Gelen elektrik enerjisini, harekete çeviren bölümdür.

    Elektrik paneli

    Elektrik enerjisinin makineye kontrollü olarak girmesini sağlar.

    Ayak

    Makinenin zemine sağlam bir şekilde tutunmasını sağlayan kısımdır.

    Pedal

    Motorun hareketini makinenin çalışan aksamlarına ileten, ayak ile idare edilen kısımdır. Makinenin hızlı veya yavaş devirde çalıştırma işlemi de pedal ile yapılır.

    Remayöz Makinesinin Çeşitleri :

    1-Tek iplikli remayöz makinesi

    Tek iplikle zincir dikiş oluşturan makinelerdir. Tek iplikli remayöz dikişi kolay sökülebilme özelliğine sahiptir.

    2-Çift iplikli remayöz makinesi

    Çift iplikle zincir dikiş oluşturan makinelerdir. Oluşan dikişler sağlam ve esneme özelliğine sahiptir.

    3-Overloklu remayöz makinesi

    Overlok ve remayöz dikişini birlikte yapan makinelerdir.

    Remayöz Makineleri

    Remayöz makinesi, yuvarlak bir kasnak üzerindeki çelik maylara takılan düz örme kumaşların dikim işlemlerini yapan makinedir. Remayöz makinesinin ayak bölümünden üstü 360 derece sağa ve sola dönme özelliğine sahiptir.

    Bu makineyi kullananlara remayözcü denir. Seri üretimde bir remayöz makinesinde karşılıklı iki remayözcü çalışır. Remayözcülerden biri dikilecek ürünün alttaki parçasını makineye takar diğeri ise üstteki parçayı takar ve pedala basararak makineyi çalıştırır. Bu işlem seri bir şekilde devam eder. Böylece iplik hiç koparılmadan arka arkaya dikim yapılır. Dikilen iki parça arasında 1-1,5 cm boşluk bırakılır, iki parça bu boşluktaki dikişten kesilerek ayrılır.

    Overloklu remayöz makinesi düz örme kumaş dikimine özel bir makinedir. Remayöz ve overlok dikişini birlikte yaparak zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlar. Düz örme kumaşların overlok yapılacak kısımlarını önce çift sıra remayöz dikişi ile birleştir. Birleştirmeden sonra parçalarının fazlalıklarını (firelerini) bıçak sistemi ile keser ve vakum vasıtasıyla parçanın fazlalıklarını kendi deposuna çeker. Kesim işleminden sonar overlok dikişi yapar .

    Remayöz Makinesinin Numaralandırma Sistemleri

    Remayöz makinesi numaraları 3-5-6-7-8-10-12-14-16 olarak sınıflandırılır. Numara büyüdükçe makine kalınlığı incelir. Yani 3 numara en kalın makine, 16 numara ise en ince makinedir. Kullanılacak makinenin may kalınlığı dikilecek ürünün kalınlığına uygun olmalıdır. Örneğin 7 veya 8 numaralı örme makinesinde örülmüş bir yaka bandını ancak 10 nu.lı remayöz makinesinde dikmek mümkündür.

    Makinenin numarası, üzerinde bulunan mayların kalınlığı ile ölçülür. 1 ınç’e (1 ınç = 2,54 cm) denk gelen may sayısı makinenin numarasını gösterir.

     

     

    02ramoyoz

    Remayöz makinesinde kullanılacak iğne kalınlıkları remayöz makinesinin may kalınlığı ile doğru orantılıdır. Makinenin kalınlığına uygun iğne seçmek çok önemlidir. Örneğin, 12 nu.lı remayöz makinesinde ancak 12 nu.lı makine iğnesi kullanılmalıdır.

    May Kalınlıkları

    Remayöz makinesinin kasnağı üzerinde bulunan çelikten yapılmış parçalara may denir. Remayöz makinesindeki mayın kalınlığı makinenin kalınlığını gösterir. Makinenin numarası kaç olursa olsun makinenin çevresi 52,6 ınç’tir. Makinenin may kalınlıkları arttıkça makinedeki may sayısı azalmakta, may inceldikçe may sayısı artmaktadır.

     

    03ramoyoz

     

     

    Remayöz Makinesinde Kullanılan Dikiş İpliklerinin Özellikleri

    Remayöz makinesinde dikiş ipliği olarak genellikle, dikilecek olan düz örme kumaşın kendi örme ipliği kullanılır. Eğer düz örme kumaşın kendi ipliği dikiş için elverişli değil ise o zaman kumaşın rengine ve ham maddesine uygun bir iplik tercih edilmelidir.

     

    04ramoyoz

    Kaliteli bir dikiş ipliği, dikiş makinesinden rahatça geçebilmeli yani akışkan olmalı, istenen kalitede dikiş oluşturabilmeli, dikilmiş kumaşta mamulün ömrü kadar kopmadan bozulmadan işlevini sürdürebilmelidir.

    Remayöz Makinesinde Dikiş Oluşumu

    Remayöz makinesi iğne ve çağanoz yardımı ile birbirine bağlanmış iplikler ve ilmeklerle bir zincir dikiş dizisi oluşturarak dikim işlemi gerçekleşir. Zincir dikişi gerdirilmeye karşı esneme özelliğine sahiptir. Dikişin kumaştaki görüntüsü, bir tarafı zincir dikiş görünümünde diğer tarafı ise düz makine dikişi görünümündedir. Remayöz makinelerinin zincir dikişi üstte oluşturan ile altta oluşturanlar çeşitleri vardır.

    Remayöz makineleri özelliklerine göre tek iplikli ve çift iplikli olarak zincir dikiş oluşturur.

    1-Tek iplikli zincir dikiş oluşumu

    Çağanoz, iğneden gelen ipliğin oluşturduğu ilmeği, iğnenin bir sonraki alçalması ile bunun içinden geçmesine dek aynı pozisyonda tutar ve dikiş oluşur.

     

     

    05ramoyoz

     

    2-Çift iplikli zincir dikiş oluşumu

    İğne ve çağanoz sıra ile birbirlerini oluşturduğu ilmeklere girer ve ilmeklerden zincir oluşur.

     

     

    06ramoyoz

    Remayöz Makinesinin Kullanım Alanı

    Remayöz makinesi, düz örme konfeksiyonunda dikime hazırlanmış düz örme ürünlerin yaka, bant, pat, cep, yan dikiş ve lastik dikim işlemlerini yapan makinedir. Esneme özelliğine sahip olan düz örme kumaşlara zincir dikişi yapan bu makine düz örme konfeksiyonunun ana dikim makinesidir.

    Makineye İğne Takma İşlemi

    Remayöz makinesinde iğne değiştirmek gerektiğinde, makine kol yardımı ile çevrilerek iğnenin öne çıkması sağlanır. Daha sonra iğnenin takılı olduğu yatağın vidası gevşetilerek iğne serbest bırakılır. İğne yerinden sökülerek yenisi takılır. Yeni iğneyi takarken iğnenin iğne yatağına tam oturması sağlanmalıdır. Yerine oturduğuna emin olduğunuz iğneyi tutan yuvanın vidası tatlı ser bir şekilde sıkılarak iğne değiştirilir.

    Makineye İplik Takma İşlemi

    Aşağıda iki iplikli remayöz makinesinin iplik takma işlemi ve makinenin kullanımı anlatılmaktadır. Tek iplikli remayöz makinelerinde, makinenin özeliklliğine göre iplik, yalnızca iğneye ya da çağanoza takılır.

    07ramoyoz

     

    İğneyi en alt seviyeye getirmenizin sebebi, iğne üst noktada iken iplik, iplik freni tarafından sıkıştırılır ve iplik sağılımı gerçekleşmez. İğne alt seviyeye getirildiğinde iplik freni açılır ve iplik sağılımı gerçekleşir. Bu durumu gözlemlemek için alt kapak açılır, ipliğin ucu tutularak çevirme kolu ile iğneyi aşağı yukarı hareket ettirerek iplik freninin hareketi incelenir.

    Rameyöz makinesine iğne takılmasında işlem basamakları :

    1-Remayöz makinesi, remayöz makine iğnesi, tornavida, allen veya İngiliz anahtarı hazırlanır.

    ( Burada Remayöz makinesinin kalınlığına uygun iğne ve makinenin iğne vidasına uygun tornavida, allian veya İngiliz anahtarını seçmeye dikkat edilir.)

    2-İğne çevirme kolu kullanarak öne doğru alınır ve iğne vidasını gevşetilir. ( Çevirme kolunu saat yönünde çevirmeye dikkat edilir. )

    3-Makine iğnesi, iğne kanalı alta gelecek şekilde yuvasına yerleştirilir. (Makine iğnesinin yuvaya iyice girdiğine dikkat edilir.)

     

     

    08ramoyoz

    4-İğne vidasını sıkılır. ( İğne vidasının iyice sıkıldığından emin olunur, vida iyice sıkılmaz ise makine çalıştığında vida yerinden fırlayabilir. )

     

     

    09ramoyoz

     

    5-Çevirme kolunu kullanarak iğnenin pozisyonunu kontrol edilir. ( İğnenin çağonoza veya maylara çarpmadığından emin olunur. )

    Remayöz makinesine iplik takılması

    1-Remayöz makinesi, dikiş iplikleri (2 adet), düz örme fire kumaş ve el işi makası hazırlanır ( Dikiş ipliklerinin makine kalınlığına uygun ve düz örme kumaşın kendi ipliğinden olmasına özen gösterilir. )

    2-İplikleri çardaktaki iplik sehpasına yerleştirilir. (İplikleri iplik sehpasına yerleştirirken alt ipliği, alt ipliğin gidiş yönüne, üst ipliği, üst ipliğin gidiş yönüne en uygun sehpaya yerleştirmeye dikkat edilir )

    3-Üst ve alt iplik aşağıdaki şemada da görüldüğü gibi takılır. ( Eğer makinenin üst ve alt iplik takılış şekli farklı ise o zaman makinenin kullanım kılavuzundaki şemaya göre üst ipliğin takılmasına dikkat edilir.)

     

    010ramoyoz

     

    4-Fire kumaşı çift kat olarak makinenin maylarına sağdan sola doğru takınız. (a-Fire kumaşı takarken kumaşın fazlalığı aşağıda tutulur. b-Kumaş, sağ elin başparmağı ve işaret parmağı ile maylara yerleştirilir)

     

    012ramoyoz

     

    5-Makinenin kafasını kumaşın başlangıç noktasına getirmek içi iğneyi çevirme kolu ile en alt seviyeye alarak, kilit sistemini harekete geçiren baskı koluna basılır. Makine kilitlendiğinde makinenin kafası istenilen yöne rahatça hareket ettirilir. Makinenin kafası kumaşın başlangıç noktasına getirilir. (Makinenin kafasını kilitlemeden kafa hareket ettirilmez.)

     

    011ramoyoz

     

     

     

    6-Makinenin alt ve üst siperleri kapatılır. (Makinenin alt ve üst siperleri kapatılmazsa kumaş maylardan çıkar)

    7-Alt ve üst ipliğin uçları sol elle tutulur ve çevirme kolu saat yönünde birkaç tur çevirilerek çağanozun iğne üzerindeki iplik halkasını alması sağlanır.( Eğer çağanoz iğnedeki iplik halkasını yakalamıyorsa ipliği doğru takıp takmadığınızı kontrol ederek tekrar deneyiniz. )

     

     

    013ramoyoz

     

     

    8-Pedala basarak kumaş dikilir. (Makine kumaşın sonuna geldiğinde pedaldan ayak çekilir.Makinenin maylarında kumaş yokken dikim yapılmaz.

     

    015ramoyoz

     

     

    9-Dikim işlemi bittiğinde iğne en alt seviyeye getirilir ve siperler açılır, kumaş sağdan sola doğru maylardan çıkarılır ve iplikler bir miktar uzatılarak iplik uçları makas ile kesilir. (Tek iplikli remayöz makinesinde dikişin sökülmemesine dikkat edilir. )

     

    016ramoyoz

     

     

     

    10-İplik takma işlemi birçok kez tekrar ederek pekiştiririlir. (Her seferinde doğru takıp takılmadığını kontrol etmek için de dikiş denemesi yapılır.)

     

    Yazan %PM, %23 %873 %2016 %21:%Şub in Konfeksiyon Okunma 12194 defa

Remayöz Makinesi

0100rameyoz

?<