Gipe İplikler
  • Gipe İplikler

     

     

      

     

    gipe01

     

     

    Yaygın olarak kullanılan 2 çeşit gipe vardır.

    1-Polyester gipe


    2-Naylon(pa) gipe



    Gipe üretilen bir iplik çeşidi değildir. Örneğin piyasada sıkça kullanılan 20/70 yada 40/70 gipeyi ele alırsak,20/70 gipe 20 denye likra ile 70 denye textürize polyester ipliğinin birbirine puntalanması ile ortaya çıkan iplik 20/70 gipedir.

    40/70 içinde durum aynıdır.40 denye likra ile 70 denye polyester ipliği puntalarsanız 40/70 polyester gipeniz olur.

     

    Gipe=Likralı polyester iplik yada Likralı naylon ipliktir.

    Bu kategori elastan (elastomer), lastik, kauçuk gibi hammaddelerden üretilen, esneme özelliğine sahip çıplak iplikleri kapsamaktadır. Lycra, Radici Spandex, Linel, Creora, Texlon, Acelan vb. markalarla anılan çıplak elastan (elastomer) iplikler bu kategoriye dâhildir.

     

    Gipe İplikli İyi Bir Kumaş Üretimi İçin Yapılması Gereken İşlemler;

     

    Örme makinelerinde gerilim düşük tutulmalıdır. Kumaş düşük gerilimle sarılmalıdır. Kumaş kırışıksız rulo şeklinde sarılmalıdır Kumaş ruloları birbiri üzerine yoğun olarak yığılıp saklanmamalıdır. Depolamada kırık izi oluşacak şekilde bekletilmemelidir. Aynı formda iki aydan fazla bekletilmemelidir. Kullanılacak örme makinası yağının seçimine özen gösterilmelidir. Sararma tehlikesine karşı yüksek sıcaklıkta termofikseden kaçınılmalıdır. Sıcak halde germeden kaçınılmalıdır.

     

    Flotte oranı %100 pamuklu çalışmaya nazaran %20–30 arttırılmalıdır, Elastan içeren kumaşlar, eşdeğerdeki %100 pamuk kumaşa nazaran %25 ağır olduğu için makinaya yüklenen kumaşın halat uzunluğu düşürülmelidir, Banyo şok şekilde soğutulmamalıdır.

     

    Gipe İplikli Yuvarlak Örme Kumaşların Ön fikse İşlemleri;

     

    Termofikse için tüp kesme gerektiğinden (açık en üretilen kumaşlarda bu işleme gerek yoktur), kumaş tekrar kenar dikme yapılmadığı takdirde yaş işlem yapılamaz. Genelde %5 ve daha fazla elastan içeren ve full elastanlı örülen tüm kumaşlara termofikse işlemi yapılır. Aksi halde kırık tehlikesi ile karşılaşılır.

     

    Burada pratik olarak ısı testinde beklendiğinden daha fazla çeken veya toplayan, gramaj stabillitesi gereken her örme kumaş ısı ile fikse işlemine tabi tutulmalıdır.

    Bu işlemlerin sağladığı faydaları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

     

    Yaş işlemlerden önce çekmeyi engeller.

    Kenar kıvrılmalarını kontrol altına alır.

    Renk akmasını önler.

    Boyamada oluşabilecek kırıklar önlenir.

    Kumaş eni ve gramajı boyama öncesi kontrol altına alınır.

     

    ELASTAN KAPLAMA (GİPE) İPLİKLER

     

    Normal ipliklere yüksek elastomerik özellikler (esneme-geri toplama) kazandırmak amacıyla, ipliğin elastan ile birleştirilmesiyle elde edilen ipliğe gipe ipliği denir. Gipe iplikleri kuvvet altında uzayabilir ve kuvvet ortadan kaldırıldığında kendi boyuna geri döner. Gipe ipliği; basınçlı hava yardımıyla tekstüre ipliklerin, elastanla birleştirilmesi sonucunda (gipe makinelerinde) elde edilebileceği gibi tekstüre işlemi esnasında (Kombi tekstüre makinelerinde) elastanın doğrudan beslenmesiyle de elde edilebilir. Ayrıca gipe ipliği üretiminde büküm giderek yaygınlaşmaktadır. Filament iplikler hem de doğal elyaflar elastan ile tek ve çift katlı olmak üzere bükülebilmekte; bu sayede elastanın, elyafın tam olarak içerisine hapsolması ve kumaş yüzeyinde görünmeyen bir yapıya kavuşması sağlanmaktadır.

    Elastan kaplama iplik türleri:

     

    • Ekru Elastan Kaplama İplikler
    • Siyah Elastan Kaplama İplikler
    • Melanj Elastan Kaplama İplikler

     

     

     

    Yazan %AM, %28 %928 %2017 %00:%Eyl in İplik Okunma 7689 defa

Gipe İplikler

?<