Armür
  • Armür
     
     
    Kumaşı meydana getirmek üzere çözgü ve atkı ipliklerinin birbirleriyle bağlantı yapabilmeleri için örgünün gereği olarak bir bölüm çözgü ipliklerinin diğerlerinden ayrılarak yukarı doğru kalkmasının ( ya da makinenin yapısı gereği aşağı inmesini ) ve aradan atkının geçebileceği AĞIZLIK dediğimiz boşluğun oluşturulmasını dokuma tezgâhlarının “ ARMÜR TERTİBATI sağlar.
    Bazı dokuma makinelerinde bu görevi kam ya da eksantrikler yaparlar. Armür tertibatının gücü çerçeveleri nin aracılığı ile çözgü ipliklerine yaptırdığı hareketlerin desen kâğıdına gösterilmesine “armür planı” ya da kısaca “ ARMÜR denir.
    ARMÜR PLANININ DESEN KÂĞIDINDA GÖSTERİLMESİ
    Burada iki temel işlem yürütülür;
    1-Uygulanan tahar türü ne olursa olsun kullanılan tüm çerçeveler, taharın desen kâğıdında gösterilme düzenine göre birinciden sonuncuya doğru sıralanarak denk geldikleri karelere işaretlenirler.
    2-Örgü raporunda olduğu gibi çözgü ipliklerinin hareketi esas alınıp atkıların üzerlerinde oldukları noktalar doldurulur.
    Bu temel işlemlerle benzer taharın desen kağıdında gösterilme şekline ve birinci çerçevenin pozisyonuna bağlı olarak armür planı desen kağıdı üzerinde aşağıda belirtilen üç ana düzende gösterilir.
    A-Tahar hizasında SAĞDA
    B-Tahar hizasında SOLDA
    C-Taharın altında ÖRGÜ RAPORU HİZASINDA
    ARMÜR PLANININ SOLDA GÖSTERİLMESİ
     
     
     
     
    1solarmur
     
     
     
     
     
    ARMÜR PLANININ SAĞDA GÖSTERİLMESİ
     
     
    1sagarmur
     
     
     
     
     
    1orguhizasarmur
     
     
     
    ARMÜR PLANININ TAHARIN ALTINDA ÖRGÜ RAPORU HİZASINDA GÖSTERİLMESİ
     
     
     
     
    2orguhizasarmur
     
     
     
     
     
    Yazan %PM, %17 %851 %2019 %22:%Ağu in Dokuma Okunma 2674 defa

Armür

 
?<