Düz El Örme Makinesinde Üretim
  • Düz El Örme Makinesinde Üretim

     

    Örmede Kullanılan İplik ve Makine Seçimi

     

    Örme işlemi yapılırken çalışılacak ürünün inceliğine göre makine seçimi yapılır. Ürün inceliği ürünü tasarlayan tarafından belirlenir.Makine seçimi denince, makinenin inceliği yani numarası anlaşılır. Makine numarasına göre müşteri ya da ürünü tasarlayan tarafından seçilmiş olan ipliğin, numarası ve katı üretici tarafından belirlenir. Makine numarası ile iplik numarası birbirine uyumlu olmalıdır.

     

    İğne Düzeni

     

     

     

    0454corap

     

     

    Kısa ve uzun ayak iğneler yapılacak desende çalışırken iğne seçimini yapmak için kullanılır. Çelik tablasında bulunan çeliklerin yardımıyla iğnelerin iğne yolunu izlemesiyle desenlendirme yapılır. Yapılacak desene göre, plaka üzerinde örgü yapılacak alana iğneler uzun ve kısa ayak olarak dizilir.1x1 lastik örgü yapabilmek için iğneler resimdeki gibi uzun ve kısa ayak şeklinde dizilir.

     

    Jakar Pozisyonları

     

    Makine üzerindeki iki plakanın duruş pozisyonuna jakar pozisyonu denir. Düz el örme makinelerinde ön plaka sabit arka plaka hareketlidir. Arka plakaya hareket jakar kırma kolu ile verilir.Arka plaka ile ön plaka aynı hizada ise bu pozisyona örgü (dolu iğne) pozisyonu denir.

     

    Üç ayrı jakar pozisyonu vardır;

     

     

    1-Örgü (dolu iğne) pozisyonu

     

     

     

    0455corap

     

     

    2-Yarım kayık(iğneler karşılıklı) pozisyon

     

    Arka plakanın iğneleri ile ön plakanın iğneleri karşılıklı gelecek şekilde, arka plakanın sola kayık pozisyonudur. Bu pozisyona yarım kayık (iğneler karşılıklı) pozisyon denir.Pozisyonda iğneler karşılıklı geldiğinden ön ve arka plakadaki iğneler aynı anda örgüye kalkamaz. Çarpışır ve kırılır. Örgü şekline göre bazı iğnelerin önde bazı iğnelerin sadece arkada çalışması için kullanılır.

     

     

    0456corap

     

     

    3-Transfer pozisyonu

     

    Bu pozisyon transfer pozisyonudur. Çünkü ilmek transferi el ile yapılmaz. İğnelerin transfer dilleri olması gerekir. Sadece elektronik düz örme makinelerinde kullanılır.

     

     

    0457corap

     

     

    Örgü Başlangıcı

     

    Örme işlemine ilk başlandığında uygulanan tekniktir. Örgü başlangıcı sırasında tarak ve tel takılır. Daha sonra sökülmez örgü (kaytan) yapılır. Örgü başlangıcının sökülmemesi ve düzgün olması için örme işleminin başlangıcında uygulanır. Makine üzerinde ilmeğin ilk oluştuğu bölümdür. Örme işlemine başlamadan önce her örgü çeşidi için bu işlem uygulanır.Kaytan, torba çelikler çapraz kapatıldığı için önce bir plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur, sonra diğer plakadaki iğnelerde ilmek oluşturur. Yani aynı anda iki plakada ilmek oluşturmaz. Kafanın gidiş yönüne ve torba çeliklerin kapatılış şekline göre sırayla ilmek oluşturur.

     

    Düz el örme makinesinde örgü başlangıcı için ;

     

     

     

    0453corap

     

     

    1-İplik sevk ünitelerinden sırasıyla geçirilir.( Burada çardağın temizliğine dikkat edilir.)

     

     

    0458corap

     

     

    2-Örgü esnasında kullanacak araç gereçler makine numarası göz önünde bulundurarak seçilir. ( Kullanacak araç gereçlerin temizliğine dikkat edilir.)

     

     

    0460corap

     

     

    3-Yapılacak örgüye göre iğne düzenini yapılır.( Takılacak iğnelerin sağlam olmasına dikkat edilir)

     

     

    0461corap

     

     

    4-Yapacak örgüye göre jakar kırma kolu aşağı yukarı hareket ettirerek pozisyonu seçilir. (Kolu hareket ettirirken iğnelerin aşağıda olmasına dikkat edilir.)

     

     

    0462corap

     

     

    5-Kafayı sola hareket ettiriniz.( Kafanın ilk hareket yönü daima sağdan sola doğrudur)

     

     

    0463corap

     

     

    6-Kafayı hareket ettirerek mekik yuvasından mekiği alması sağlanır. Yarım sıra sağdan sola gidilir.( El örme makinelerinde bir örgü sırası hareketi yarım sıra olarak ifade edilir.)

     

     

    0464corap

     

     

    7-Tel her tarak dişinden geçirilerek tarağı ortalayarak takılır. (Telin, her tarak dişinden geçirilmesine dikkat edilmelidir.Telin eğrilmemesine dikkat edilmelidir.)

     

     

    0465corap

     

     

    8-Ağırlıklartarağa dengeli bir şekilde takılır. ( Önce ortadaki ağırlığı takılır.Daha sonra iki yandaki ağırlıkları takılır.Örgü çeşidine göre doğru ağırlığı seçilir.Gerektiğinde yan ağırlık kullanabilir.)

     

     

    0466corap

     

     

    9-Kafayı sola doğru hareket ettirilir.( Kafanın ilk hareket yönü daima sağdan sola olmalıdır.)

     

     

    0467corap

     

     

    10-Ön plakadaki ve arka plakadaki torba çelikleri, çapraz kapatarak sağa gidilir.)(kaytan).( Kafanın dışarı fazla çıkmamasına dikkat edilir.)

     

     

    0468corap

     

     

    11-Aynı şekilde sola gidilir. (kaytan) (Kafanın dışarı fazla çıkmamasına dikkat edilir)

     

     

    0469corap

     

     

    12-Çapraz olarak kapatılan torba çelikleri açarak, yapılacak örgünün özelliğine göre örme işlemine devam edilir.( Torba çeliklerin açıldığından emin olunmalıdır.) 

     

    DÜZ EL ÖRME MAKİNELERİNDE TEMEL ÖRGÜLERİN ÜRETİMİ

     

    Lastik Örgüler

     

    Lastik örgüler ürün başlangıcında kullanılan örgülerdir. Genellikle yapılacak ürünün kol uçlarında etek uçlarında, yakalarda ve bantlarda kullanılır. Özelliği, esneme kabiliyetinin fazla olmasıdır. Ürünün başlangıcında, ürünün etek ucunun marullaşarak çabuk deforme olmasını engeller. İsteğe bağlı olarak sadece lastik örgüden oluşan ürünlerde vardır. Spor giyimde tercih edilen bir örgü türüdür. Lastik örgüler 1x1, 2x1 ve torba olarak çeşitlilik gösterirler. Lastik örgülerden esinlenerek fitilli örgülerde yapılmaktadır.3x3, 3x2, 4x4, 5x2 gibi.

     

    1x1 Lastik örgü

     

    Adından da anlaşıldığı gibi bir iğne çalışırken diğer iğne çalışmaz. Bunun sağlanması için bir uzun ayak, bir kısa ayak şeklinde iğne düzeni yapılır. Ön plaka için yapılan bu düzen,arka plaka için tam tersi şeklinde hazırlanır. Böylece çalışan iğnenin karşısına çalışmayan iğnenin gelmesiyle kumaşta boyuna yollu bir görüntü elde edilir.Örme işlemini sağlamak için iğne düzeni, ön plaka için 1 kısa ayak iğne, 1uzun ayakiğne şeklinde; arka plaka için 1 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne şeklinde yapılmalıdır. Eğer uzun ve kısa ayak iğne kullanmıyorsanız, firketeleri kullanarak (iterek) aynı düzen sağlanmaktadır.

     

    1x1 Lastik Örgüyü yapmak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

     

    0470corap

     

     

    2-Jakar pozisyonu iğneler kafa kafaya gelecek şekilde ayarlanır. Bunu yaparken jakar kolunu yukarı doğru kaldırılır.( İğnelerin yukarıda olmadığından emin olunmalıdır)

    3-Kafayı sola getirerek başlama yapılarak tarak takılır.( Başlangıç ayarını sıkılır.Tarak ve ağırlıklarortalanmalıdır)

    4-Kaytan atılır.( Başlangıç ayarı açılır.Çelikler çapraz kapatılır )

     

     

    0471corap

     

     

    5-Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.( Kaytandan sonra ayar açılır.)

     

     

    0472corap

     

     

    6-1x1 lastik örgüyü örülür.( Jakar Pozisyonu korunur.)

     

    2x1 Lastik örgü

     

    Adından da anlaşılacağı gibi, iki iğne çalışırken diğer bir iğne çalışmaz. Bunun sağlanması için iki uzun ayak, bir kısa ayak şeklinde iğne düzeni yapılmalıdır.

    Fakat kafanın giriş ve çıkış iğnesinin örme işlemini kaçıksız sağlayabilmesi amacıyla iğne düzeni, ön plaka için 1 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne, 1 uzun ayak iğne şeklinde; arka plaka için 2 uzun ayak iğne, 1 kısa ayak iğne şeklinde yapılmalıdır. Eğer uzun ve kısa ayak iğne kullanmıyorsanız, firketeleri kullanarak (iterek) aynı düzen sağlanmaktadır.

     

    2x1 Lastik Örgüyü yapmak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

     

    0473corap

     

     

    2-İğne pozisyonu ön plakada bir uzun ayak bir kısa ayak bir uzun ayak şeklinde, arka plakayı iki uzun bir kısa ayak şeklinde ayarlanır.( Firketeleri doğru itilmelidir.)

     

     

    0474corap

     

     

    3-Plakayı sağa bir jakar kırık pozisyona getirilir.( Jakar hareket kolunu aşağıya doğru bir kademe itilir.)

    4-Kafayı sola getirerek başlama yapılır ve tarak takılır.( Başlangıç ayarını sıkılır.Tarağı ve ağırlıkları ortalanmalıdır.)

    5-Kaytan atılır.( Başlangıç ayarı açılır.Çelikler çapraz kapatılır).

    6-Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir. ( Kaytandan sonra ayarın açılması gerektiği unutulmamalıdır.).

     

     

    0475corap

     

     

    7-Plaka başlama pozisyonuna (örgü pozisyonuna) getirilir.( Jakar kolu yukarı bir kademe kaldırılır.)

     

     

    0476corap

     

     

    8-2X1 lastik örgü örülür.( Kafanın örgü alanından çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.).

     

    Torba lastik

     

    Çalışılacak olan iğne alanındaki, arka plaka tüm iğnelerinin yarım sıra ördükten sonra, dönüşte ön plaka tüm iğnelerinin yarım sıra örülmesi işleminin tekrarıyla oluşan örme yüzeyidir. Adından da anlaşılacağı gibi torba şeklinde içi boş bir görüntü sergiler.

     

    Torba Lastik Örgüyü yapmak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

     

    0477corap

     

     

    2-Jakar pozisyonu başlama pozisyonuna getirilir.( İğnelerin yukarıda olmadığından emin olunmalıdır.)

    3-Kafayı sola getirerek başlama yapılıp tarak takılır.( Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve bu tarağa takılan ağırlıkların ortalandığından emin olunmalıdır)

    4-Çelikler çapraz kapatılarak ve ayarlastik ayarına alınır. Örme işlemine devam edilir.( başlangıç ayarının açılması unutulmamalıdır.)

     

     

    0478corap

     

     

    5-Torba lastik örülür.(Çelikler çapraz kapatılır)

     

    Düşürme Tekniği

     

    Aynı lastik kullanılmak kaydıyla birden fazla örme parçanın çalışılması sırasında örülecek örme parçaların birbirinden ayrılmasını sağlamak için uygulanan tekniğe örgü düşürme tekniği denir. Yapılan bir örgüden sonra yeni bir örgü başlangıcı yapmamak, yeni örme parçası için başlamada tarak takmamak amacıyla kullanılır. Düşürme tekniği ile zamandan, iplikten ve emekten tasarruf ederek seri çalışma imkânı bulunur. Tüm örme parçalarının örme işlemi bittikten sonra, örgü düşürme tekniği uygulanan yerlerden parçaların birbirinden ayrılması sağlanır. Düşürme teknikleri çeşitlilik gösterebilir. Fakat amaç hepsinde aynıdır. Tekniğe, tek plakada uygulanıyorsa tek taraflı düşürme tekniği, iki plakada da uygulanılıyorsa çift taraflı düşürme tekniği denir.

     

    Düşürme Tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

     

     

    0479corap

     

     

    2-Jakar pozisyonu iğneler kafa kafaya gelecek şekilde ayarlanır.Bunu yaparken jakar kolu yukarı doğru kaldırılır.(İğnelerin yukarıda olmayacaktır.)

    3-Kafasola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(başlangıç ayarı sıkılmalıdır.Tarağı ağırlıklar ortalamalıdır.)

    4-Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytan’dan sonra ayar açılacaktır.)

    5-1x1 lastik örgü örülür.( Jakar pozisyonu korunmalıdır.)

     

     

    0480corap

     

     

    6-Kafa sağ tarafta iken ön plakanın torba çelikleri tam kapatılır. ön plakadaki iğnelerin çalışmaması sağlanır. Kafa sola getirilerek arka plakaörülür.( Örgü ayarı yarım ayar açılır.)

     

     

    0481corap

     

     

    7-Kafayı sola getirilerek arka plakaörülür. Bu işlem üç kere tekrarlanır.( Ön plakadaki ilmekler bekletilir.)

     

     

    0482corap 

     

     

    8-Ön plakanın sağ torba çeliği açılarak sağa gelirken yarım sıra 1X1 lastik örgü örülür.( Torba çelik tam açılır.) 

     

     

    0483corap

     

     

    9-ılan torba çelik tekrar kapatılır.( Torba çelik tam kapatılır.)

     

     

    0484corap 

     

     

    10-Mekiği bırakarak kafayı sola doğru hareket ettirerek yarım sıra örülür.( Arka plakadaki ilmekleri düşürülür.)

     

     

    0485corap

     

     

    11-Kafayı sağ tarafa getirerek işlem tekrarlanır.( Arka plakada hiç ilmek kalmayacaktır.)

     

     

    0486corap

     

     

    12-Yukarıdaki işlem basamakları uygulandığında Düşürme tekniği uygulanmış demektir.Yeni örgü için başlama ayarları yapılarak yeni örgüye başlanır.(Yeni örgüye başlamak için tarak takma işleminden sonraki işlem sırasına uyulur.)

     

    Dolu İğne Örgü

     

    Ön ve arka plakada bulunan iğnelerin aynı anda çalışarak, yapılacak örgü yüzeyinin iki plakada çalışmasıyla oluşan örgüdür. Kumaşın ön ve arka yüzeyinde aynı görüntü gözlenir.

     

    Dolu İğne Tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

    2-Lastik çeşidi belirlenir.( 1X1, 2X1, torba lastik örgülerden biri seçilir)

    3-.Lastik çeşidine uygun iğne düzeni yapılır.

    4-Kafasola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve ağırlıklar ortalanır.)

    5-Kaytan atılır.(Başlangıç ayarı ılır.Torba çelikler çaprazı kapatılır.)

    6-Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytandan sonra ayar açılacaktır.)

    7-Lastik örgü örülür.( Kafanın örgü alanından çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.)

     

     

    0487corap

     

     

    8-Örgü ayarı sıkılır.Tüm iğnelere ilmek kaptırmak amacıyla kaytan atılır.(Lastik ayarından yarım ayar sıkılır.Torba çelikleri çapraz kapatılır.)

     

     

    0488corap

     

     

    9-Torba çelikler iki plaka içinde tam açılarak dolu iğne örgü örülür.( Dolu iğne örgü ayarı sıkılır.)

     

    Tek Plaka Örgü

     

    Ön ve arka plakada bulunan iğnelerin aynı anda çalışmayarak, yapılacak örgü yüzeyinin tek plakada çalışmasıyla oluşan örgülerdir. Genellikle el makinelerinde örgü arka plakada gerçekleştirilir. Bunun nedeni makinede çalışma sırasında gözlemin daha rahat olması ve transfer rahatlığıdır.

     

    Tek Plaka Örgü tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.

    2-Lastik çeşidi belirlenir.( 1X1, 2X1, torba lastik örgülerden biri seçilir)

    3-.Lastik çeşidine uygun iğne düzeni yapılır.

    4-Kafa sola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve ağırlıklar ortalanır.)

    5-Kaytan atılır.(Başlangıç ayarı açılır.Torba çelikler çaprazı kapatılır.)

    6-Ayar lastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytandan sonra ayar açılacaktır.)

    7-Lastik örgü örülür.( Kafanın örgü alanından çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.)

    8-Lastiğin son sırasında lastik ayarını açınız.( Bir önceki uygulama faaliyetinde olduğu gibi lastik ayarından yarım ayar açılır.)  

     

     

    0489corap    

     

     

    9-Tek plaka örgü yapmak için, örmek istenilen plakaya tüm ilmekler transfer edilir.( Transfer ederken ilmekleri kaçırmamaya dikkat edilir. Birli aktarma iğnesini kullanılır.)

     

     

    0490corap

     

     

    10-Tek plaka örgü örülür.(Örgü yapılan plaka haricindeki plakanın çelikleri kapatılır. Aksi takdirde diğer plakadaki iğneler örgüye kalkabilir.)

     

    Askı (Nopen) Kullanılan Örgüler

     

    Askı, tek başına yüzey oluşturamadığı için ilmek üzerine uygulanır. Üst üste uygulanabildiği gibi tüm plaka üzerine de uygulanabilir. Fakat üst üste veya yan yana sürekli uygulanamaz. Örme kumaş üzerine askı yapma işlemi belli başlı kurallara bağlıdır. Üst üste aynı iğneye askı ancak makine inceliğinin iki eksiği kadar yapılmalıdır. İğne ağzında iplik biriktirme işlemi yaptığı için fazla askı iğnenin kırılmasına veya ilmeğin bozulmasına neden olur.

    Tek plaka örgüde seçilen iğne üzerine, en çok makine inceliğinin iki eksiği kadar üst üste askı basılması işlemi sonucunda elde edilen bir desenlendirmelere nopenli örgüler ya da desenler denir. Sanayi tipi el örme makineleri için uzun kısa ayak iğne dizilmelidir. 1x1 Lastik veya dolu iğne örgülerde “Selanik Örgü” denir. Sadece tek plakada plaka üzerindeki tüm ilmeklere örgü sırası boyunca askı uygulanan örgülere Yarım Selanik; iki plaka üzerindeki tüm ilmeklere örgü sırası boyunca askı uygulanan örgülere ise “Tam Selanik Örgü” diye isimlendirilmektedir.

     

    Askı ( Nopen ) tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.(Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilirken işlem sırasına uyulur.)

    2- 1X1 Lastik örgüye uygun iğne düzeni yapılır.

    3- Kafasola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve ağırlıklar ortalanır.)

    4- Kaytan atılır.(Kaytan atarken başlangıç ayarı ılır.Çelikler çapraz kapatılır.)

    5- Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytandan sonra ayar açılır.)

    6- 1 sıra lastik örgü örülür. (Kafabir sağa bir sola hareket ettirilir.kafanın örgü alanında çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.)

     

     

     

    0491corap

     

     

    7- Kafanın üzerindeki ön ve arka plakanın nopen mandalları yukarı doğru çekilir.( Büyük nopen mandalçekilir.)

     

     

    0492corap

     

     

    8- Tam Selanik örgü örülür.(Kafanın örgü alanında çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.Tam Selanik örgüyü yapmak için nopen çelikleri açılır.) 

     

    Atlamalı örgüler

     

    Tek başına örgü yüzeyi oluşturamaz. Askılı örgüde olduğu gibi tek plaka, fitilli veya farklı örgülerde makine inceliğinin iki eksiği kadar mesafe atlaması sonucunda elde edilen desenlendirmedir. Kumaş yüzeyinde enine iplik uzantısı şeklinde gözlenir. Atlama elemanının örgüye uygulanabilmesi için iğnelerin uzun ve kısa ayak olarak dizilmesi zorunludur. İğneler, lastik örgü yapmadan önce dizilir.

     

    Atlamalı örgü tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.(Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirebilmek için işlem sırası takip edilir.)

    2- Lastik çeşidi belirlenir. ( 1X1, 2X1, lastik örgülerden biri seçilir.)

    3- Lastik çeşidine uygun kısa ve uzun ayak iğne şeklinde iğne düzeni yapılır.(Yapılacak atlama uygulaması kısa ayak iğnelerin üzerinde olacağından, lastik seçimine dikkat edilir.)

    4- Kafa sola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve ağırlıklarortalanır.)

    5- Kaytan atılır.(Kaytan atarken başlangıç ayarıılır.Çelikler çapraz kapatılır.)

    6- Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytandan sonra ayar açılacaktır.)

    7- Lastik örgü örülür.(Kafanın örgü alanından çok fazla dışarı çıkmamasına dikkat edilir.)

    8- Lastiğin son sırasında lastik ayarı ılır.(Lastik ayarından yarım ayar açılır.)

    9- Tek plaka örgü yapmak için, örmek istenilen plakaya tüm ilmekler transfer edilir.( Transfer ederken ilmekleri kaçırmamaya dikkat edilir.Birli aktarma iğnesi kullanılır.)

    10- Torba çelikler yarım kapatılarak kısa ayak iğnelerin beklemesini sağlanır.(Torba çeliklerin yarım kapatıldığından emin olunmalıdır. Makine inceliğinin iki eksiği kadar atlama yapabileceği unutulmamalıdır)

     

     

    0493corap

     

     

    11- Atlamalı örgü örülür.(Uzun atlama yapmamaya dikkat edilir.Aksi takdirde kaçık oluşur.) 

     

     

    0494corap

     

     

    Plaka Kaydırmalı Örgüler

     

    Fitilli, dolu iğne gibi örgülerde jakar mekanizmasının arka plakayı sağa ve sola hareket ettirmesi ile oluşturulan desenlendirmedir. Herhangi bir örgü tekniği yoktur. Transfer olmamasına rağmen, ilmeklerin sağa veya sola sürekli hareket etmesi gözlenir.

     

    Plaka kaydırmalı örgü tekniğini Uygulamak için ;

     

    1-Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirilir.(Kullanacak iplik çardaktan ve mekikten geçirebilmek için işlem sırası takip edilir.)

    2-Lastik çeşidi belirlenir. ( 1X1, 2X1, lastik örgülerden biri seçilir.)

    3-Lastik çeşidine uygun iğne düzeni yapılır.

    4-Kafa sola getirilerek başlama yapılır ve tarak takılır.(Başlangıç ayarı sıkılır.Tarak ve ağırlıklar ortalanır.)

    5-Kaytan atılır. (Kaytan atarken başlangıç ayarını ılır.Çelikler çapraz kapatılır.)

    6-Ayarlastik ayarına alınarak örme işlemine devam edilir.(Kaytandan sonra ayarıılacaktır.)

    7-Seçilen iğneler haricindeki ilmekleri arka plakaya transfer edilir.(Transfer ederken ilmekleri kaçırmamaya ve ön plakada hareket edecek ilmekleri ön plakaya transfer etmeye dikkat edilir.)

    8-1 sıra ördükten sonra plakasola bir jakar kırılır. Tekrar bir sıra örerek işlem tekrarlanır. Makinenin jakar kırma sayısı kadar kaydırma işlemi tekrarlanabilir.(Jakar hareket kolu yukarı bir kademe kaldırılır.)

    9-Plaka sola son jakarı kırdıktan sonra 1 sıra örüp, plakasağa bir kırarak işlem tekrarlanır. Örgü başlangıcındaki plaka pozisyonuna gelinir. Örgü bir raporunu böylelikle bitirilmiş olur.(Jakar hareket kolu aşağı bir kademe indirilir.)

     

     

    0495corap

     

     

    10-İstenilen sayıda rapor tekrarı yaparak plaka kaydırmalı örgü örülür (Aşağıdaki parçada 5 jakar kırılmıştır.Jakar hareket kolu, birer jakar kırarak hareket ettirmeye dikkat edilir.)

     

     

    Yazan %AM, %02 %103 %2016 %03:%Mar in Örme Okunma 6815 defa

Örme

Tüm iğnelerin ilmek oluşturmasıyla meydana gelen kumaşlardır. Tek sistemde tek iğne ve sadece tek çalışma şekli kullanılmasıyla elde edilirler. Yuvarlak örme makinelerinde tek iğne yatağından elde edilen RL düz örgülü kumaşlara Türkiye örme piyasasında kullanılan süprem terimi, genel anlamıyla jarse kumaşa karşılıktır. Özellikle yazlık spor giyimde ve iç çamaşırında geniş kullanım alanına sahip olan bu kumaşın genel özellikleri şunlardır:

a) Ön ve arka yüzü farklı görünüştedir.

b) Açık en ya da tüp şeklinde (tubular) üretilebilen bir kumaştır,

c) Diğer örme kumaşlara göre daha geniş enler elde etmek mümkündür,

d) Hem boyuna hem de enine esner fakat diğer kumaşlara nazaran en düşük esneme özelliğine sahiptir,

e) Örgü raporu tek iğne plakasında en az, 1 iğne ve 1 iplik hareketinden meydana gelir (normal örgü raporu yan yana iki iğne ile ve üst üste iki ilmek sırasından oluşur),

t) Kumaş tek plaka üzerinde oluştuğu için harcanan iplik miktarı en azdır,

g) Boyutsal stabilitesi azdır,

h) Esnediğinde şekli bozulabilir,

ı) Vücut hareketlerine karşı uyumu, diğer tek iplikli örme kumaşlara göre esnekliğinin az olması nedeni ile düşüktür,

i) Yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan da örgünün ön yüzüne doğru kıvrılma vardır,

j) Diğer örgülere göre en düşük desenlendirme imkanına sahiptir,

k) Süprem kumaşın yapısı hacimli olduğu için nem alma özelliği dolayısı ile emiciliği iyidir,

l) İpliğin kopması durumunda bozulan ilmekler, ilmek halkalarının kaymasına, yani kaçmasına neden olurlar,

m) Örme kumaşın kalınlığı, kullanılan hammaddenin aynı kalması şartıyla daha düşüktür,

n) İnce, hafif açık yapı ile ağır yapılar arasında çeşitlilik gösterirler,

o) Kesim ve dikim işlemi esneme özelliğinden dolayı problemlidir,

ö) Kısmen iç giyim ve yaygın olarak yazlık dış giyim sanayinde kullanım alanı bulmuştur,

p) Fazlaca ütü istemez, kırışıklıklarını kolay kaybederler. 

RR İnterlok Normal Örgü Üretimi :
 
İnterlok kumaş sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.
 
RR İnterlok Askılı Örgü Üretimi :
 
RR interlok askılı örgüler aynı sıra üzerinde ilmeğin yanı sıra, askı hareketinin de yardımı ile desen oluşturmaktır.
 
RR Arka Yatırımlı ( Atlamalı ) İnterlok Örgü Üretimi :
 
RR arka yatırmalı örgüler interlok yuvarlak örme makinelerinde bazı sistemlerde arka yani kapak iğnelerinin atlama yapmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sistem ile genel olarak ön yüzeyi kabarık olan kumaşlar elde edilmektedir.
 
RR İnterlok Astar Örgü Üretimi:
 
Astar örgüler kumaşta iki yüzeylerinin birbirinden renk ve iplik açısından farklı olmalarından dolayı astar örgü olarak tanımlanırlar
 
RR İnterlok Vanize Örgü Üretimi :
 
Çift plakalı interlok yuvarlak örme makinelerinde birbirinden renk numara ve hammadde gibi farklı iki ipliğin kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir.
 
 
02intvanijpg
 
 
RR Punto Di Roma Interlok Örgü Üretimi :
 
Punto di roma örgüler ilmek ve atlamanın kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir. Diğer ismi çelikli interlok olan bu örgülerin üretimi diğer interlok örgülerle aynıdır. Kumaşın arka yüzeyinde daha çok elastan gipe ipliği kullanılır
 
 
01rrpunint
 
 
RR İnterlok Hortum Örgü Üretimi :
 
İnterlok hortum örgülü kumaşların ön yüzeyinde enine yönde kabarık hortum şeklinde çıkıntılar mevcuttur. Kumaşın arka yüzeyi ise düz interlok örgü görünümündedir.
 
 
 
 
RR İnterlok Teksipike ( Radiyer ) Örgü Üretimi :
 
İnterlok teksipike ilmek, atlama ve askı elemanlarının birlikte kullanılması ile elde edilen örgülerdir. Bu örgülerle üretilen kumaşlar diğer interlok örgülü kumaşlara göre daha sıkı ve daha düz yüzeylidir.
 
RR İnterlok Jakarlı Örgü Üretimi :
 
İnterlok jakarlı örgülerin üretimi ribana jakarlı örgülerin üretimi ile benzer özellikler taşımaktadır. Kumaşın ön yüzeyinde desen oluşurken arka yüzeyinde kullanılan renkli iplikler karışık olarak yer almaktadır.
 
 
02interjak
 
 
RR İnterlok Rölyef Örgü Üretimi :Rölyef örgüler düz zemin özerinde kabartma yöntemiyle elde edilen örgülerdir. İnterlok makinelerinde de bu örgüler kapak iğnelerinin bazılarının askıya çıkması bazılarının da ilmek yapması ile yüzeyde dalgalı çıkıntılar oluşturur.
 
RR Düz Ribana Örgü Üretimi :
 
Ribana yuvarlak örme kumaşlar, çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. Ribana kumaşları ifade eden en büyük özellik, kumaş eni yönünde açıldığında her iki tarafta örgü raporuna bağlı olarak düz (R) ve ters (L) ilmeklerin değişimli olarak görünmesidir. Kumaşın yapısı dikey sıra yönünde, birbiri ardınca gelen düz ve ters ilmeklerden oluşur. Ribana kumaşlar enine yönde en çok esnekliğe sahip örme kumaşlardır.
 
RR İğne İptalli Ribana Örgü Üretimi :
 
İğne iptalli ribana örgülere örnek olarak en çok kullanılan kaşkorse örme kumaş verilebilir. Kaşkorse (2x1 veya 2x2 kaşkorse) örme kumaş, yuvarlak ribana örme makinelerinde kapak ve silindirde her üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR ribana (2x1 ribana) örgü çeşididir. Enine yönde elastik olduğu için daha çok bant, kenar, kazak, bayan giyimi vb. yerlerde kullanılmaktadır.
 
RR Askılı Ribana Örgü Üretimi :
Askılı ribana örgüler Ribana makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ve ilmek, askı çeliklerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan örme kumaşlardır.
 
RR Dalgalı Ribana Örgü Üretimi :
Dalgalı ribana örgüler ribana yuvarlak örme makinelerinde kapak veya silindir iğnelerinin birinin diğerinden daha fazla çalışmasıyla ortaya çıkar. Basit bir örnekle silindir iğneleri 4–6 sistemde örme yaparken kapak iğnesi bekleme yapar sonraki sistemde ise kapak ve silindir ilmek yapar. Kumaşın yüzeyi kabarık ve dalgalı bir yüzey görünümündedir. Kumaşın arka yüzeyi ise daha düzdür.
 
RR Dokuma Tipi Ribana Örgü Üretimi :
RR dokuma tipi ribana örgülerin tanımı: RR dokuma tipi ribana örgüler, ribana yuvarlak örme makinelerinde silindir ve kapak iğnelerinin rapora göre atlamalar yapması düzeninde elde edilen örgülerdir. Dalgalı ribana örgülerle üretilen kumaş yüzeyi; enine ve boyuna yönde, esnekliği düşük, düzgün görünümlüdür
 
Milano Ribana Örgü Üretimi:
Çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmekleme ve atlama hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü örme kumaşlardır
 
RR Punto Di Roma İnterlok Örgü Üretimi :
Çift plaka ribana makinelerde kullanılan bu örgü raporu 4 sistem raporludur. Silindir ve kapakta ikişer çeşit iğnesi kullanılmıştır. 1. sistemde silindir ve kapak iğneleri 1 ilmek 1 atlama ve 2. sitem 1. sistem düzeninde bir iğne çaprazda çalışırken 3. sistemde silindir iğneleri atlama kapak iğneleri ilmek, 4. sistemde ise kapak iğneleri atlama, silindir iğneleri ise ilmek konumunda örgüyü oluşturmaktadır.
 
RR Vanize Ribana Örgü Üretimi :
Tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde özellikleri birbirinden farklı iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile vanize kumaş elde edilir.
 
Jakarlı Ribana Örgü Üretimi :
 
Jakarlı ribana örgülere birçok örnek vermek mümkündür. Geçmiş dönemlerde jakarlı ribana olarak sadece boyuna ya da enine çizgiler olan kumaşlar üretilmekteydi. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarlı jakar makineleri üretilmektedir. Bunun sonucunda her çeşit jakarlı kumaş üretilebilir hâle gelmiştir.

  
 

 

 

 

?<