Dar Dokuma Kumaş Analizi
  • Dar Dokuma Kumaş Analizi
     
    Lastik dokumaları diğer dokumalardan ayıran en belirgin özellikleri dar enli olmalarıdır ve çözgü ipliklerinin arasına yerleştirilmiş olan lateks iplikler ve özel kenar oluşumudur.
    >>> Elastan iplik kullanıldığından boyuna yönde çok fazla esner.
    >>> Elastan ipliklere paralel olan iplikler çözgü iplikleridir.
    >>> Dokuma lastikler dar enlidir.
    >>> Yazılı lastiklerde yazı genellikle enine doğru uzanır.
    >>>  Kenarında genellikle yardımcı iplik kullanılır. 

     

    Ağırlık hesaplamaları yapılırken lastik doku olduğu gibi sökülür ve atkı iplikleri, çözgü iplikleri ve kullanılan elastan iplikler (lâteks veya gipe iplikler) birbirinden ayrılarak tartılır. Bulunan değer üzerinden orantı kurularak atkı, çözgü ve elastan iplik ağırlıkları ve kumaş ağırlıkları bulunur.Dar dokuma lastiklerde iplik numara hesabı düz dokuma kumaş analizinde yöntemlerle aynıdır. Genellikle lâteks iplikler mikron değeri üzerinden çapları belirtilerek ifade edilir (28/32, 36/40, 44/50 gibi). 36/40 değerindeki bir lâteks ipliğin çapı 36 ile 40 mikron aralığındadır. İplik çapı mikrometre veya mikroner ile ölçülerek bulunur.Analiz işlemi yapılırken çalışılacak ortamın temiz olması,ölçüm yapılacak cihazların kalibrasyonlarının tam olması önemlidir.Analizde aşağıdaki  işlemler yapılır ;
    >>> Analiz edilecek lastiğin kesilerek kenarları düzeltilir.(  Lastiğin kenarlarının düzgün kesmesine özen gösterilir).Bu işlem yapılırken cetvel ile hassas ölçüm yapılır.
    >>>  Numune lastik tartılarak gramajı bulunur.
    >>> Numune kumaşın kenarlarından iplik çıkararak saçak oluşturulur.(Dar dokumaların yardımcı iplikli kenar oluşumu nedeniyle dokundukları yöne doğru tek  yönde sökülebildiklerini unutulmamalıdır).
    >>> Çözgü ve atkı yönünü tespit edilir.( Lastiklerde elastik ipliklere paralel iplikler çözgü iplikleridir).
    >>> Analiz edilecek lastiğin yüzü bulunur.( Yardımcı iplikli veya ipliksiz kenarı sağımıza aldığımızda üstte kalan taraf kumaşın yüzüdür. Fakat tek renk ve tek örgü ile dokunan lastiklerde kumaşın her iki tarafı da yüzü olarak kabul edilebilir).
    >>> Boya, baskı ve apre özelikleri belirlenir.
    >>> Kullanılacak ipliklerin cinsi belirlenir.
    >>> İplik numarası, kat sayısı, büküm yönü ve sayısı, flaman sayısı bulunur.
    >>> Numune kumaşın çözgü ve atkı sıklığı lup kullanarak veya çıplak gözle analiz tığı yardımıyla belirlenir.( Çözgü sıklığı belirlenirken elastik çözgüler ayrı sayılır).
    >>> Çözgü ve Atkı renk raporu belirlenir.( Çözgü raporunu belirlerken elastik iplik oranına da dikkat ederek sayılır).
    >>> Numune lastiğin örgü raporunu belirlenir.
    >>> Tahar ve Armür planları yapılır.
    >>> Numune lastiğin enden ve boydan çekmelerini bulunur. (İplik cinsi ve kullanılan örgü göz önüne alınır).
    >>> Tarak Eni hesaplanır.( İstenilen mamul kumaş eni ve enden çekme yüzdeleri göz önüne alınır).
    >>> Toplam Çözgü Tel sayısı bulunur.( Çözgü sıklığının doğru tespit edildiğine dikkat edilmelidir).
    >>> Tarak dişinden geçen çözgü tel sayısı bulunur.( Taraktaki çözgü sıklığı ve tarak eni göz önüne alınır).
    >>> Tarak Numarası bulunur.
    >>> Numune lastiğin çözgü, atkı ve kumaş ağırlıkları hesaplanır. (Farklı numaralarda çözgü ve atkı iplikleri kullanılmış ise her birinin ağırlıkların ayrı ayrı hesaplanır. Çözgü, atkı ve elastik ipliklerin ağırlıklarını lastik dokuyu söküp birbirinden ayırarak ayrı ayrı hassas terazi ile tartılır).

     

     

     

    Yazan %PM, %25 %459 %2017 %13:%Kas in Dokuma Okunma 3227 defa

Dokuma

 

 

 

hasila12a

 dokuma5

 

 

 

05doktez

 

cozgu19

 

 

 

Elektronik Jakarlı Dokuma Makinesi

Eksantrikli Dokuma Makineleri

 

JAKAR DİZİMLERİ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar14
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar16
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar18
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar19
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dar Dokuma

Tekstil tüm ürünleinde olduğu gibi dar dokuma üretimi alanında da sürekli İnovasyon çalışmaları ve sürekli metod geliştirme çalışmaları yapılmak zorunluluğundadır.Bu çalışmaları ziyaret ettiği DEVSEL ve ARTEKS DAR DOKUMA işletmelerinde gördüm.
 

Günümüzde sık sık duyduğumuz rekabetin küreselleşmesidir..İşte bu küreselleşmenin Dünya ekonomisi üzerindeki en önemli etkilerinden biri olan rekabetin küreselleşmesi ile işletmeler, sürekli değişen çevre koşulları içinde varlıklarını sürdürebilme savaşı içine girmişlerdir.

Rekabet aynı veya benzer ürünü üreten firmaların birbirlerinden daha fazla ürün satmak için yaptığı bir yarıştır.Fakat zordur.İşletme olarak hem kaliteli ürün üreteceksin hem de ürettiğin ürünün maliyetini mümkün olduğunca azaltacaksınız ve aynı zamanda da bu pazarda ben de varım düşüncesini çok güçlü tutmak zorundasınız.Bunları gerçekleştirebilmek için de amac ve hedefleriniz içerisinde sürekli ve sürekli metod geliştirme çalışmaları içinde bulunmalısınız.

İşletmelerin, bu artan rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ürünlerini, üretim süreçlerini, pazarlama faaliyetlerini ve organizasyonlarını sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. İşletmelerde yeniliklerin fark yaratması, ticari anlamda başarılı olması ve kazanç getirmesi ile rekabet gücü artmakta ve kârlı büyümelerin gerçekleşmesi ile sürekliliklerini sağlayacak en önemli strateji olan inovasyon ortaya çıkmaktadır. İnovasyon stratejisinin sağlıklı olarak kurulabilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için inovasyon yönetimi stratejisinin belirlenmesi ve inovasyon yönetimini tüm işletmeye yayacak yenilikçi bir örgüt yapısının oluşturulması gerekmektedir.

Hiç te düşünmediğiniz bir başarı, başarısızlık ya da beklenmeyen bir dış olay eşsiz bir fırsatın veya şansın habercisi olabilir. Önemli olan bu fırsatın veya şansın gerektiği şekilde algılanıp, değerlendirilmesidir. Beklenmeyen başarı kadar, başarılı yenilikler için daha zengin fırsatlar sunan oluşumlar çok azdır.

Araştırmalar ve tecrübeler her zaman beklenmeyen başarı elde edildiğinde yenilik fırsatlarının daha az riskli olduğu ve işlenmesinin daha kolay olduğu göstemektedir.

Tarihsel gelişimine göre,önce kilimler daha sonra da halılar ilkel barınak olan çadırlarda,konutlarda,saraylarda vb yerleşim birimlerinde örtü,yaygı,yer döşemesi,dekorasyon malzemesi ve süs eşyası olarak kullanılmışlardır.Halıcılık,kökeni milattan önceki yıllara uzanan dokumacılık sanatının bir dalıdır.İnsanların önceleri kaba dokumalarda çözgü ipliklerine,uçları dışarı sarkan renkli yün ve tiftikleri düğümleyerek hayvan postlarını taklit ettikleri ve bunlardan zamanla asıl halıları geliştirdikleri sanılmaktadır.

Halılar makine halıları ve el halıları olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır.

Makine halıları Türk Standartları Enstitüsünce aşağıda görüldü gibi sınıflandırılmıştır ;

KULLANIM ŞEKLİNE GÖRE HALILAR :

1-Yaygı ( Parça halı )

2-Yolluk ( Taban halısı )

3-Duvardan duvara halı

KULLANIM YERLERİNE GÖRE :

1-Hafif ev tipi

2-Orta ev tipi

3-Ağır ev tipi veya hafif işyeri tipi

4-Orta işyeri tipi

5-Ağır işyeri tipi

6-Islak zemin tipi

DESENLERİNE GÖRE

1-Düz

2-Desenli

YÜZEY YAPILARINA GÖRE :

1-Halkalı havlı ( Bukle )

2-Kesik havlı ( Velur )

Dokuma Hazırlık

 
?<