Diyagonal veya Üslup Raport
  • Diyagonal veya Üslup Raport

    Diyagonal (Üslup) Raport Sistemi ve Özellikleri 

     

     

    Küçük alanlar içine dizilmesi gereken motiflerin kullanıldığı desenlerin raportlanmasında kullanılan diyagonal raport, temelde soter raportun aynısıdır. Tek farkı bir yöne doğru kaymalar sadece 1/2 değil, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6 ve 1/7 oranlarında da yapılabilir. Aynı zamanda kayma raportun sağına ya da soluna doğru olabilir. Bu seçimler desenin yapısına göre tasarımı yapan kişi tarafından belirlenir.

    Diyagonal raport tekdüze ve aynı biçimi koruyan bloke desenler için uygun bir raport türüdür. Günümüzde düzensiz diyagonal raportlar da kullanılmaktadır. Bunlar tam olarak bölünmeyen sayı değerleriyle yapılır (Örneğin; 1/340, 1/520 gibi.).

     

     

     

    1raport7

     

     

     

    Diyagonal (Üslup) Raport Sistemine Göre Desen Uygulaması

    1-Birim raport ölçüleri belirlenir.

    2-Çizim araç gereçleri yardımıyla raport karesi dört aks olarak çizilir. Daha sonra raportun hangi oranda diyagonal olacağına göre ilave akslar çizilir. İlave akslar çizilirken desenin hangi tarafa doğru ve hangi oranda diyagonal kayacağı belirlenir. Bu orana göre ilave iki aks daha çizilir. Yarım raporttaki gibi toplam altı akstır ancak kayma oranı farklıdır.

    Önce karşılıklı kenarlardaki akslar üst üste getirilerek kontrol edilir (A B aksları ile E F aksları ile üst üste getirilir.). Daha sonra desenin kayacağı orana göre çapraz akslar üst üste getirilir (A C ile D F - B D ile C E aksları). Akslardaki kaymalar raport tekrarında desende kaymalara neden olacağından doğru oturtulmalıdır.

     

     

    1raport7a

    3-Birim raport alanı içerisine desen çizilir.

    Desende raport dışına taşan motiflerde daha önceki raport çizimlerinde olduğu gibi uygun düzenlemeler yapılır. Yalnız diyagonal kayma oranına dikkat edilerek karşılığı gelecek köşelere kaydırmalar dikkatli biçimde yapılmalıdır.

     

     

     

     

    1raport7b 

    4-Desen uygulanan oranda yana doğru kaydırılır.

     

    1raport7c

    5-Daha sonra üste doğru tam raport gibi kaydırılır.

     

     

    1raport7d

     

    6-Raport enine ve boyuna doğru istenildiği kadar çoğaltılabilir.

     

     

     

    1raport7de

     

     

     

     

    1raport7e

    Yazan %AM, %11 %321 %2017 %09:%Şub in Baskı

Diyagonal veya Üslup Raport

BASKI TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

 

Baskı tekniğiyle desen oluşturma işlemi kolaylık ve ucuzluk bakımından dokuma ve örgü tekniğiyle desen oluşturmaya göre daha üstündür.

Dokuma tekniğine göre, renkli desenler elde etmek için önce beyaz ipliklerin boyanması ve bundan sonra dokuma tezgâhında dokunması gerekir. İpliklerin boyanması, birçok durumda kolay olmadığı gibi bazı tezgâhların dokuma verimi de düşüktür. Ayrıca baskı tekniği ile elde edilebilen birçok desenin dokuma tekniği ile elde edilmesi güç ve bazı durumlarda olanaksızdır.

Baskıcılık, bölgesel bir renklendirme veya bölgesel bir renk aşındırmasıdır. Boyamacılıkta kumaşın her tarafının aynı renge boyanmasına (üni boyama) karşılık, baskıcılıkta desenin bulunduğu alanlar boyanır. Baskıcılığın bütün özelliği, bu bölgesel renklendirmeyi sağlamaktadır.

Boyacılıkta kullanılan cihaz ve yöntemler, baskıcılıkta kullanılamayacağı gibi suyla hazırlanmış viskozitesi düşük boyama flotteleri de baskıcılık için uygun değildir.

Boyama ve baskı arasındaki en belirgin fark, boyar madde ve kimyasal maddelerin düşük konsantrasyonlarda bir baskı patı içinde dağılmış olmalarıdır. Baskı boyası içeren baskı patı, tekstil yüzeylerine silindirleri veya şablonları olan uygun bir makine yardımı ile aktarılır. Böylece kumaş üzerinde kesin sınırları olan desen efektleri elde edilir.

 

01baskii012

 

?< ?>