Dokuma Kumaşların Sınıflandırılması
  • Dokuma Kumaşların Sınıflandırılması

     

    Dokuma kumaşların tanımı ve onların açıklanması üzerine yüzlerce bilim adamının birbirlerinden çok az farklı fikirleri bulunmaktadır.Genel olarak dokumaya ait çoğu kaynakta kumaş, hep iki sistem ipliğin birbirlerine dikey yönde dokunmasıyla oluşan bir tekstil malzemesi olarak kabul edilir. Dokuma kumaşlar birbirine dik ve kendi içinde birbirine paralel ipliklerden oluşan iki iplik sisteminin kesişmesinden elde edilen yüzeylerdir. Dik kesişen bu iplikler her kesişim noktasında alttan veya üstten bağlantı noktaları oluştururlar. Birbirlerine paralel olan iplik sistemlerine atkı ve çözgü denir, bağlantı yaptıkları her noktaya ise doku denir.

     

    Bazı bilim adamları kumaşların birçoğunda çözgü ve atkı iplikleri birbirlerine tam dik olmadığı iddiasında bulunmuşlardır. Diğer yandan, modern dokuma tezgâhlarında dokunan kumaş ve kumaş mamullerinde iki sistemden daha fazla çözgü ve atkı iplikleri bulunabilmektedir. Çok katlı kumaşlar da bu tarifin içine dahil edilirler.Dokuma kumaşlar kalınlığı az, yeterli mukavemete ve belirli ene sahip olmakla birlikte istenilen uzunlukta imal edilebilen birbirine dik iki farklı iplik sisteminin belirli bir düzene bağlı olarak karşılıklı bağlantı yapmalarıyla oluşan esnek bir tekstil malzemesidir. (Kompozit kumaş materyalleri hariç).Bu iki iplik sistemi her doku noktasında birbirlerinin altlarından ve üstlerinden geçmek sureti ile doku oluştururlar. Dokuma kumaşların yapısındaki doku hücresi sürekli olarak kendisini tekrarlar. Bu tekrar eden en küçük birime desen raporu denir. Raporun dokunabilmesi dokuma makinesindeki teknolojik yapıya bağlıdır. Tekrar eden numune küçük bir alana sahiptir ve bu örgü raporunun alanı 0,01’mm2 den 1000000 mm2’ye kadar değişebilir.

    Dokuma kumaşlar birçok şekilde üretilebilirler, birbirlerinden olan farklılıklarına göre sınıflandırılırlar. Dokuma kumaşlarının sınıflandırılmasını çeşitli ülkelerde çeşitli şekillerde yapılır.

     

    Dokuma kumaşların sınıflandırılması

    1-Yapısına göre

     

    1-Hammadde içeriğine göre

     

    2-Terbiye türüne

     

    3-Kullanım amacına

     

    göre yapılır

     

    Dokuma kumaşlar yapısına göre 

     

    1-Normal dokunmuş

     

    2-Özel tezgâhlarda dokunmuş karmaşık yapılı kumaşlar

     

    Olmak üzere ikiye ayrılır.

     

    Bu ayırımda ayrıca bu kumaşların alt sınıfları ve onlarında alt sınıfları olacak şekilde de sınıflandırılmıştır

    Dokuma kumaşlar hammadde yapısına göre 

    1-Pamuklu kumaşlar

     

    2-Yünlü kumaşlar

     

    3-Keten kumaşlar

     

    4-İpek kumaşlar

     

    5-Yapay elyaflı kumaşlar.

     

    Kullanım amacına göre kumaşlar

    Giysileri önce " Klasik, Fantazi ve aktif spor" olarak üçe ayırmak doğru olur. Giysideki tüm kategoriler, aslında bu üç ana başlık altında toplanabilir. Ülkemizde genelde klasik giysi tarifi aynıdır, ama fantazi ve spor giyim tariflerinde bazı karışıklıklar yapılır. Fantazi kelimesi, kişilerin, tasarım özgürlükleri içinde kendilerine göre oluşturacakları her türlü kıyafete verilen isimdir. Spor Kıyafette de tasarım özgürlüğünün bir ürünü olduğuna göre, her spor kıyafeti, bir fantazi kıyafet olarak ta görmek mümkündür. Klasik fantazi ve aktif spor ayırımının ardından giysileri değişik özelliklerine göre 8 ana başlık altında toplamak gerekir ki  Bunlar; Türlerine, fonksiyonlarına, sınıflarına,mevsimlere, mesleklere,cinsiyete,kumaş türlerine ve dikim şekillerine göre giysiler şeklinde toplanabilir.Bu ana başlıkta sınıflandırma metodunda kadın kıyafetlerinde pantolon yerine bazen etek de yer alabilir.

    Türlerine göre :

    Ceket, Palto, Pardösü, Gömlek, Mont, Kaban, Külot, Atlet, Fanila v.s

    Fonksiyonlarına göre :

    İçeride/Dışarıda üst/İç giyim, Ev giysileri v.s

    Sınıflarına göre :

    Butik, Konfeksiyon, Haute Couture ( kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, özel tasarım elbise. Örnek: Gelinlik ),Pret a Porter (Hazır giyim )

    Mevsimlere göre :

    Yazlık,Kışlık,4 Mevsim,Baharlık v.s

    Mesleklere göre :

    Çeşitli Üniformalar ( Subay,Bekçi,Polis,Er,Erbaş,İtfaiye gibi),İş elbiseleri ( Doktor,Ameliyathane,Hemşire v.s )

    Cinsiyete göre:

    Kadın-Erkek-Çocuk.

    Kumaş türlerine göre :

    Yünlü,pamuklu,ipekli,viskon,dokuma/örme,nonwoven,muşamba v.s

    Dikim şekillerine göre :

    Astarlı/Astarsız,kapitone/düz,portatif astarlı,düğmeli/fermuarlı,trikolu,derili v.b 

     

    Yazan %PM, %05 %589 %2016 %16:%Eyl in Dokuma Okunma 4273 defa

Dokuma

 

 

 

hasila12a

 dokuma5

 

 

 

05doktez

 

cozgu19

 

 

 

Elektronik Jakarlı Dokuma Makinesi

Eksantrikli Dokuma Makineleri

 

JAKAR DİZİMLERİ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar14
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar16
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar18
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar19
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dar Dokuma

Tekstil tüm ürünleinde olduğu gibi dar dokuma üretimi alanında da sürekli İnovasyon çalışmaları ve sürekli metod geliştirme çalışmaları yapılmak zorunluluğundadır.Bu çalışmaları ziyaret ettiği DEVSEL ve ARTEKS DAR DOKUMA işletmelerinde gördüm.
 

Günümüzde sık sık duyduğumuz rekabetin küreselleşmesidir..İşte bu küreselleşmenin Dünya ekonomisi üzerindeki en önemli etkilerinden biri olan rekabetin küreselleşmesi ile işletmeler, sürekli değişen çevre koşulları içinde varlıklarını sürdürebilme savaşı içine girmişlerdir.

Rekabet aynı veya benzer ürünü üreten firmaların birbirlerinden daha fazla ürün satmak için yaptığı bir yarıştır.Fakat zordur.İşletme olarak hem kaliteli ürün üreteceksin hem de ürettiğin ürünün maliyetini mümkün olduğunca azaltacaksınız ve aynı zamanda da bu pazarda ben de varım düşüncesini çok güçlü tutmak zorundasınız.Bunları gerçekleştirebilmek için de amac ve hedefleriniz içerisinde sürekli ve sürekli metod geliştirme çalışmaları içinde bulunmalısınız.

İşletmelerin, bu artan rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ürünlerini, üretim süreçlerini, pazarlama faaliyetlerini ve organizasyonlarını sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. İşletmelerde yeniliklerin fark yaratması, ticari anlamda başarılı olması ve kazanç getirmesi ile rekabet gücü artmakta ve kârlı büyümelerin gerçekleşmesi ile sürekliliklerini sağlayacak en önemli strateji olan inovasyon ortaya çıkmaktadır. İnovasyon stratejisinin sağlıklı olarak kurulabilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için inovasyon yönetimi stratejisinin belirlenmesi ve inovasyon yönetimini tüm işletmeye yayacak yenilikçi bir örgüt yapısının oluşturulması gerekmektedir.

Hiç te düşünmediğiniz bir başarı, başarısızlık ya da beklenmeyen bir dış olay eşsiz bir fırsatın veya şansın habercisi olabilir. Önemli olan bu fırsatın veya şansın gerektiği şekilde algılanıp, değerlendirilmesidir. Beklenmeyen başarı kadar, başarılı yenilikler için daha zengin fırsatlar sunan oluşumlar çok azdır.

Araştırmalar ve tecrübeler her zaman beklenmeyen başarı elde edildiğinde yenilik fırsatlarının daha az riskli olduğu ve işlenmesinin daha kolay olduğu göstemektedir.

Tarihsel gelişimine göre,önce kilimler daha sonra da halılar ilkel barınak olan çadırlarda,konutlarda,saraylarda vb yerleşim birimlerinde örtü,yaygı,yer döşemesi,dekorasyon malzemesi ve süs eşyası olarak kullanılmışlardır.Halıcılık,kökeni milattan önceki yıllara uzanan dokumacılık sanatının bir dalıdır.İnsanların önceleri kaba dokumalarda çözgü ipliklerine,uçları dışarı sarkan renkli yün ve tiftikleri düğümleyerek hayvan postlarını taklit ettikleri ve bunlardan zamanla asıl halıları geliştirdikleri sanılmaktadır.

Halılar makine halıları ve el halıları olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır.

Makine halıları Türk Standartları Enstitüsünce aşağıda görüldü gibi sınıflandırılmıştır ;

KULLANIM ŞEKLİNE GÖRE HALILAR :

1-Yaygı ( Parça halı )

2-Yolluk ( Taban halısı )

3-Duvardan duvara halı

KULLANIM YERLERİNE GÖRE :

1-Hafif ev tipi

2-Orta ev tipi

3-Ağır ev tipi veya hafif işyeri tipi

4-Orta işyeri tipi

5-Ağır işyeri tipi

6-Islak zemin tipi

DESENLERİNE GÖRE

1-Düz

2-Desenli

YÜZEY YAPILARINA GÖRE :

1-Halkalı havlı ( Bukle )

2-Kesik havlı ( Velur )

Dokuma Hazırlık

 
?<