Jakarlı Desenlendirme Teknikleri
  • Jakarlı Desenlendirme Teknikleri

     

     

     

    Renkli motifli kumaşların elde edilmesinde kullanılan bir tekniktir.Kumaşlarda ilmek ve atlama hareketi kullanılarak bir yüzey oluşturulur.Askı hareketi kullanılmaz.Jakarlı desenlendirme teknikleri kendi aralarında 5 ana gruba ayrılır.

     

    Bunlar ;

     

    1-Atlama Jakar

     

    2-Dolu Jakar

     

    3-File Jakar

     

    4-Pike Jakar

     

    5-Torba jakar

     

    Teknikleridir. Bu tekniklerde kumaşın ön yüzeyindeki görünüm değişmez,fakat aralarındaki farkı anlamak için kumaşların arka yüzeyine bakmak gerekir ve kumaşların arka yüzey görünümleri kullanılan tekniklere göre farklılıklar gösterir.

     

     

    1-Atlama Jakar

     

     

    Tek plakalı bir örme tekniğidir.İplikler istenilen jakar desenine göre ilgili iğnelerde örme yaparlar,diğer iğnelerde ise bir işlem yapmayıp boş geçerler.Bu nedenlerden dolayı kumaşın arka yüzüne bakıldığında örmeye katılmayan ipliklerin kumaş yüzeyinde yüzdüğü görülür.

     

     

     

     

     

    0703corap

     

     

    Örneğin şekilde görüldüğü gibi ‘2A2B’ renk raporundaki bir desende önce ‘A’ rengi ilk iki iğnede örme yapıp diğer iki iğnede örme yapmadan boş geçerler.Bu işlem istenen iğne aralığında devam eder.Daha sonra ‘B’ ipliği ilk iki iğnede çalışma yapmadan sonraki iki iğnede örme yaparak tamamlanmış olur.

     

     

    2-Dolu Jakar

     

     

    Çift plakalı bir tekniktir. Ön plakadaki iğneler elimizdeki desene göre ilgili iğnelerde, arka plakada ise bütün iğnelerde örme işlemini gerçekleştirirler. Kumaşa arka yüzünden bakıldığında desen kullanılan renk sayısınca üst üste enine çizgiler olduğu görülür.

     

     

     

    0704corap

     

     

     

    3-Torba Jakar

     

     

    Çift plakalı bir tekniktir. İplikler desene göre ön plakada ilgili iğnelerde örme yaparlar. Diğer iğneler karşılık gelen arka plakada örme işlemini yaparlar. Bu teknikte dikkat edilmesi gereken husus aynı ipliğin hem ön hem de arka plakada aynı anda örme yapmaması sağlanmalıdır. Bu teknikle örülmüş kumaşlarda her iki yüzünden aynı anda tutulup çekildiğinde kumaşın arasında boşluk olduğu görülür.

     

     

     

     

     

    0706corap

     

     

    4-Pike Jakar

     

     

    Çift plakalı bir tekniktir. İplikler ön plakada desene göre ilgili iğnelerde örme yaparlar, arka plakada ise desende kullanılan renkler yan yana dizilerek örme işlemini gerçekleştirirler.

     

     

     

     

     

     

    0705corap 

     

     

     

    5-File Jakar

     

     

    Çift plakalı tekniktir. İplikler elimizdeki desene göre ön plakadaki ilgili iğnelerde örme yapar,diğer iğnelerde bir işlem yapmazlar.Arka plakada ise bazı iğneler iptal edilerek desen boyunca herhangi bir işlem yapmadan örmeye dahil olazlar.İplikler arka plakada iptal edilen bu iğneler dışında kalan diğer iğnelerde örme işlemi gerçekleştirilir.

     

     

     

     

     

    0707corap

     

     

     

    Yazan %PM, %01 %469 %2016 %13:%May in Örme Okunma 8398 defa

Jakarlı Desenlendirme Teknikleri

RR İnterlok Normal Örgü Üretimi :
 
İnterlok kumaş sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.
 
RR İnterlok Askılı Örgü Üretimi :
 
RR interlok askılı örgüler aynı sıra üzerinde ilmeğin yanı sıra, askı hareketinin de yardımı ile desen oluşturmaktır.
 
RR Arka Yatırımlı ( Atlamalı ) İnterlok Örgü Üretimi :
 
RR arka yatırmalı örgüler interlok yuvarlak örme makinelerinde bazı sistemlerde arka yani kapak iğnelerinin atlama yapmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sistem ile genel olarak ön yüzeyi kabarık olan kumaşlar elde edilmektedir.
 
RR İnterlok Astar Örgü Üretimi:
 
Astar örgüler kumaşta iki yüzeylerinin birbirinden renk ve iplik açısından farklı olmalarından dolayı astar örgü olarak tanımlanırlar
 
RR İnterlok Vanize Örgü Üretimi :
 
Çift plakalı interlok yuvarlak örme makinelerinde birbirinden renk numara ve hammadde gibi farklı iki ipliğin kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir.
 
 
02intvanijpg
 
 
RR Punto Di Roma Interlok Örgü Üretimi :
 
Punto di roma örgüler ilmek ve atlamanın kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir. Diğer ismi çelikli interlok olan bu örgülerin üretimi diğer interlok örgülerle aynıdır. Kumaşın arka yüzeyinde daha çok elastan gipe ipliği kullanılır
 
 
01rrpunint
 
 
RR İnterlok Hortum Örgü Üretimi :
 
İnterlok hortum örgülü kumaşların ön yüzeyinde enine yönde kabarık hortum şeklinde çıkıntılar mevcuttur. Kumaşın arka yüzeyi ise düz interlok örgü görünümündedir.
 
 
 
 
RR İnterlok Teksipike ( Radiyer ) Örgü Üretimi :
 
İnterlok teksipike ilmek, atlama ve askı elemanlarının birlikte kullanılması ile elde edilen örgülerdir. Bu örgülerle üretilen kumaşlar diğer interlok örgülü kumaşlara göre daha sıkı ve daha düz yüzeylidir.
 
RR İnterlok Jakarlı Örgü Üretimi :
 
İnterlok jakarlı örgülerin üretimi ribana jakarlı örgülerin üretimi ile benzer özellikler taşımaktadır. Kumaşın ön yüzeyinde desen oluşurken arka yüzeyinde kullanılan renkli iplikler karışık olarak yer almaktadır.
 
 
02interjak
 
 
RR İnterlok Rölyef Örgü Üretimi :Rölyef örgüler düz zemin özerinde kabartma yöntemiyle elde edilen örgülerdir. İnterlok makinelerinde de bu örgüler kapak iğnelerinin bazılarının askıya çıkması bazılarının da ilmek yapması ile yüzeyde dalgalı çıkıntılar oluşturur.
 
?< ?>