Kapaklama Raport
  • Kapaklama Raport

     

    Kapaklama Sistemi ve Özellikler

     

    Eşarp mendil gibi belirli sınırlar içine basılacak kumaşlarda kullanılan raport türüdür. Kapaklama raport tekniği uygulanacak desenlerde birim raport 1/2, 1/4 ve 1/8 oranlarında hazırlanır. Birim raport birbirine 180° açıyla kapaklanır. Bir anlamda motifin aynadaki görüntüsüyle karşılıklı gelmesidir.

     

     

     

    1raport8 

     

     

     

    1raport8a

     

     

     

    1raport8b

     

     

     

    Kapaklama Sistemine Göre Desen Uygulaması

     

    1-Kapaklama işlemi yapılacak desen ve hangi oranlarda kapaklama işlemi yapılacağı belirlenir (1/2–1/4–1/8). Birim raport çizilir.

     

     

     

    1raport8c

     

     

     

    2-Raportlama oranı dikkate alınarak işlem adımları uygulanmaya başlar.

    3-Birim raport ilk önce 180° kapaklanır.

     

     

     

    1raport8d

     

     

     

    4- Birim raport tekrar karşı köşesine 180° kapaklanır.

     

     

     

    1raport8e

     

     

     

    1raport8f

     

     

     

    Yazan %AM, %11 %325 %2017 %09:%Şub in Baskı Okunma 5386 defa

Kapaklama Raport

BASKI TEKNİĞİNİN ÖNEMİ

 

Baskı tekniğiyle desen oluşturma işlemi kolaylık ve ucuzluk bakımından dokuma ve örgü tekniğiyle desen oluşturmaya göre daha üstündür.

Dokuma tekniğine göre, renkli desenler elde etmek için önce beyaz ipliklerin boyanması ve bundan sonra dokuma tezgâhında dokunması gerekir. İpliklerin boyanması, birçok durumda kolay olmadığı gibi bazı tezgâhların dokuma verimi de düşüktür. Ayrıca baskı tekniği ile elde edilebilen birçok desenin dokuma tekniği ile elde edilmesi güç ve bazı durumlarda olanaksızdır.

Baskıcılık, bölgesel bir renklendirme veya bölgesel bir renk aşındırmasıdır. Boyamacılıkta kumaşın her tarafının aynı renge boyanmasına (üni boyama) karşılık, baskıcılıkta desenin bulunduğu alanlar boyanır. Baskıcılığın bütün özelliği, bu bölgesel renklendirmeyi sağlamaktadır.

Boyacılıkta kullanılan cihaz ve yöntemler, baskıcılıkta kullanılamayacağı gibi suyla hazırlanmış viskozitesi düşük boyama flotteleri de baskıcılık için uygun değildir.

Boyama ve baskı arasındaki en belirgin fark, boyar madde ve kimyasal maddelerin düşük konsantrasyonlarda bir baskı patı içinde dağılmış olmalarıdır. Baskı boyası içeren baskı patı, tekstil yüzeylerine silindirleri veya şablonları olan uygun bir makine yardımı ile aktarılır. Böylece kumaş üzerinde kesin sınırları olan desen efektleri elde edilir.

 

01baskii012

 

?< ?>