Varak Baskı
  • Varak Baskı

     

     

    Varak baskı, kalıpla desenin olduğu bölgeye yapıştırıcı aktarıldıktan sonra özel varak kâğıtlarının yapıştırıldığı bir baskı çeşididir.

     

     

     

     01varak01

     

     

     

     

    Varak baskıda, yapıştırıcı aktarılan kısma yapıştırılan ve deseni gösteren kâğıtlar (folyolar) kullanılır. Varak baskıda kullanılan varak kâğıtları, piyasada hazır olarak satılmaktadır.

    Varak kâğıtlarının piyasada düz renklerde olanlarıyla farklı desenlerde hazırlanmış olanlarını bulmak mümkündür.

     

     

     

     

     

    01varak02

     

     

     

    Varak kâğıtlarının en önemli özelliği, yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı olmasıdır. Baskı esnasında, yapıştırıcı üzerine yerleştirilen varak kâğıdının yapışabilmesi ve fikse olabilmesi için yüksek sıcaklıklarda, basınç altında preslenmesi gerekir.

     

     

     

     

     

    01varak03

     

     

     

     

    Varak baskıda kullanılacak varak kâğıtlarının yüksek sıcaklık ve basınca dayanıklı olması gerekmektedir.

    Varak baskıda varak kâğıdının yapışabilmesi için önce baskı kalıplarıyla kumaşa yapıştırıcı basılması gerekir. Varak baskıda kullanılan yapıştırıcılar şeffaftır. Beyaz ya da renkli kumaşa yapıştırıcıyla baskı yapıldığında yapıştırıcının aktarıldığı yerlerin görülebilmesi için işletmeler, yapıştırıcıya biraz boya karıştırırlar. Hafif renklendirilmiş yapıştırıcıyla baskı yapıldığında varak baskı kâğıdının yerleştirileceği bölge daha net görülmektedir.

     

    Varak baskıda kullanılan yapıştırıcılar, piyasada hazır olarak satılmaktadır. Yapıştırıcı aktarmada kullanılan baskı kalıplarıysa düz baskıda kullanılan baskılarla aynıdır. Önceden desen aktarılmış ve pozlandırılmış hazır kalıplar kullanılabilir. Baskı sonrasında yapıştırıcının kalıptan uzaklaştırılması gerekir.

     

     

     

     

     

     

    01varak04

     

     

     

    Varak baskı için kalıplarla, kumaşa yapıştırıcı aktarıldıktan sonra varak kâğıdı desenin üzerine düzgünce yerleştirilir.

     

     

     

     

     

    01varak05

     

     

     

    Varak kâğıdının yapıştırıcı olan desen bölgesine yapışabilmesi için sıcaklık ve basınç altında preslenmesi gerekir. 150-160 °C sıcaklıkta 5 saniye preslenmesi baskı için yeterlidir.

     

     

     

     

     

    01varak06

     

     

     

    Varak baskı parça kumaşa yapılırsa pres makinelerinde preslenir. Şayet metraj kumaşa varak baskı yapılırsa presleme kalandır makinesinde gerçekleşir.

     

     

     

     

     

    01varak07

     

     

     

    VARAK BASKININ YAPILIMASI

     

     

    1-Varak baskı için gerekli malzemeleri hazırlanır. ( Baskı yapılacak kumaş/parça -Baskı kalıbı -Rakle -Yapıştırıcı - Varak kâğıdı )

     

    2-Baskı yapılacak parça kumaşı, baskı masasına serilir.( Parçanın baskı esnasında kaymaması için masaya yapıştırılması gerekmektedir.)

     

    3-Baskı şablonunu parça kumaşın üzerine yerleştirilir.

     

    4-Şablonun pat garaj alanına yapıştırıcı dökülür.

     

    5-Rakle ile yapıştırıcı kumaşa aktarılır.

     

     

     

     

     

    01varak08

     

     

     

    6-Şablon parçanın üzerinden kaldırılır.

     

    7-Yapıştırıcı aktarılan desen bölgesine varak kâğıdı yerleştirilir. ( Burada Varak kâğıdının kumaş üzerine düzgün yerleştirilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.)

     

     

     

     

     

    01varak09 

     

     

     

     

    8-Pres makinesi 150-160 °C’ye ayarlanır.

     

    9-Varak kâğıdı ile parça kumaş150-160 °C’ de 5 saniye preslenir.

     

     

     

     

     

     

    01varak010

     

     

     

    10-Makineden çıkan parça kumaşın üzerinden varak kâğıdı ayırılır.( Varak kâğıdının yırtılmayacak şekilde dikkatlice ayırılması gerekmektedir.)

     

     

     

     

     

    01varak011

     

     

     

     

     

     01varak012

     

     

     

     

    11-Baskı işlemi yapıldıktan sonra, baskı yapılan alanın ve baskı şablonunun temizlenmesi gerekmektedir.

     

     

     

    Yazan %PM, %01 %417 %2017 %12:%Nis in Baskı

Varak Baskı

Flok; tekstil elyafını kesmek, koparmak veya öğütmek suretiyle elde edilen çok kısa (toz gibi) elyaftır. Başlıca iki uygulama ile elde edilir:

Doldurma floku: Genellikle düzgünsüz kırık elyaf şeklinde ve karışık küçük kütleler veya topaklar şeklindeki olup örneğin, keçeleştirme, makaslama veya tüylendirme işleminde yünlü kumaşlardan çıkan yan ürün olarak elde edilen ve kıtık, vatka veya döşemeliklerde kullanılan elyaf grupları.

Kaplama floku: Bir yapıştırıcı ile sıvanmış olan iplik, kumaş, kâğıt, tahta, metal veya duvar yüzeylerine uygulanmak üzere kesilmiş veya kıyılmış elyaf.

Flok baskılar, 1 ile 7 mm uzunluğunda ince lif parçacıklarının belirli bir desene göre kumaş yüzeyine yapıştırılması ile oluşturulan baskı tipleridir. Önce desenin boyarmadde (ya da pigment) yerine bir yapıştırıcı basılması ve daha sonra liflerin bu yapıştırıcılı bölgeye yapıştırılmasıyla flok baskılar elde edilir.

Flok baskılar, 1 ile 7 mm uzunluğunda ince lif parçacıklarının belirli bir desene göre kumaş yüzeyine yapıştırılması ile oluşturulan baskı tipleridir. Önce desenin boyarmadde (ya da pigment) yerine bir yapıştırıcı basılması ve daha sonra liflerin bu yapıştırıcılı bölgeye yapıştırılmasıyla flok baskılar elde edilir.
Flok baskı ya da desenlerin flok yöntemiyle basılmasına ek olarak floklama tüm kumaş yüzeyini kaplamak üzere de gerçekleştirilebilir. Kullanılan lifin ve floklama işleminin tipine göre materyal, süet ya da kadife görünümden pelüş tipi görünüme kadar çeşitli şekillerde üretilebilir. Bu tip kumaşlar ayakkabı ve giysi için kullanılır. Taklit peluşlar, yüzme havuzu kenarları ve tekne güvertelerinde kullanılan kaymaz parça kumaşlar, el çantaları ve kemerler, yaygılar, mobilya, otomobil koltukları ve diğer geniş kullanım alanları mevcuttur. Nihai kullanım için kullanılan yapıştırıcı ve liflerin uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yapıştırıcı aktarılmış kumaş yüzüne flokları (tüyleri) aktarmak için iki yöntem vardır: Mekanik floklama ve elektrostatik floklama Her iki yöntemin de yüzeye farklı ve özgün bir teması vardır. Mekanik floklamada lifler kumaş üzerine, kumaş açık en şeklinde floklama odacığından geçmekte iken serpilir. Mekanik dövücüler kumaş titreşim yapmasına sebep olurlar. Tüylerin birçoğu kumaşa dik olarak tutunmuş duruma gelir. Elektrostatik floklamada, flok partikülleri elektrostatik olarak yüklenmişlerdir. Bu da liflerin tümünün kumaşa dik olarak tutunmasını sağlar. Bu yöntem, daha yavaş ve daha pahalı olmasına rağmen mekanik yönteme nazaran daha üniform ve yoğun floklama sağlar.

Genel olarak floklamada kullanılan lifler tüm insan yapısı liflerdir. Bunlardan rayon ve naylon en popüler olan ikisidir. Genellikle flok lifleri kumaşa aktarılmadan önce boyanır. Tamamen flok kaplı kumaşlarda önemli bir faktör de yapıştırmanın kumaşın hava geçirgenliğine etkisidir.

Diğer yöntemlerde tamamen tatmin edici olan bazı yapıştırıcılar, burada kumaşı tamamen ya da tamama yakın bir şekilde nefes almaz duruma getirebilirler. Bunun nedeni, flokları tutmak üzere kumaşın tüm yüzüne yayılmış film şeklinde tutkal tabakasıdır. Bu kumaşlar bazı kullanım yerlerinde örneğin, kapalı ayakkabılar, yelekler ve paltolarda hayli rahatsız edici olabilirler.