Rölyef örgüler düz zemin özerinde kabartma yöntemiyle elde edilen örgülerdir. İnterlok makinelerinde de bu örgüler kapak iğnelerinin bazılarının askıya çıkması bazılarının da ilmek yapması ile yüzeyde dalgalı çıkıntılar oluşturur.
Rölyef örgünün interlok makinesinde örülebilmesi için yapılması gereken ayarlar vardır. Yapılacak olan rölyef örgüde kumaşın ön yüzeyinde üç sıra kısa iğneler askı yapacak uzun iğneler ilmek yapacaktır. Sonraki üç sırada ise bu işlemin tam tersi olacaktır. Bu düzen tüm sistemlerde aynı şekilde tekrar edecektir. Kapakta ise iğneler interlok düzeninde çalışacaktır.
iğne düzeni çapraz şekilde olmalıdır. İnterlok makinelerinde bazı örgüler için iğnelerin ribana düzenine getirilmesi gerekmektedir.
Belirlenen örgünün üretilebilmesi için makinenin çelik sistemi aşağıdaki rapora göre düzenlenmelidir. Örgünün elde edilebilmesi için gerekli olan may ayarı yapılırken sadece askı yapan sistemlerde may ayarı iyice düşürülmelidir. Örneğin ilmek yapan sistemlerde may ayarı 10 ise askı yapan sistemde may ayarı 2 veya 3 olmalıdır.
Askı yapan sistemler diğerleri ile aynı olursa kumaşta patlaklar oluşmasına neden olur. Örgü raporuna bakıldığında 1 ve 4. sistemlerde may ayarının sıkılması gerekmektedir.
İplik sarfiyatı, sistemlerde eşit miktarda ise farklı kasnak ayarlarına gerek yoktur. İnterlok makinesinde bu kumaşın örülmesinde kumaş çekim ayarı makinenin dönüş hızına göre yapılacaktır.
İstenilen kumaşın örülebilmesi için bir numune çıkartılması gerekmektedir. Kumaşın istenilen sıklıkta olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Desenin iş emrine göre doğruluğu kontrol edilir ve teknik verileri makine özelliğine göre ayarlandıktan sonra numune yapılır.
Numunenin kontrolü işletmelerde “okey” almak olarak da telaffuz edilmektedir yani “Numunemiz tamam artık üretim yapılabilir.” demektir. Üretilen numunenin kontrolleri çok büyük titizlikle yapılmalıdır. İstenilen kumaş sıklığı, gramajı, rengi, müşteri isteği vs. kontrol edilmelidir.
Üretimin sağlıklı olarak yapılabilmesi kontrollerin doğru yapılması sonucunda yapılır. Gerekli ayarlamalar ve kontrol yapıldıktan sonra kontrollü bir şekilde üretime devam edilmelidir. Üretim esnasında düzenli olarak kumaşın her iki yüzeyinin de kontrol edilmesi gerekir.