Örme Kumaş Numune Yapımı
  • Örme Kumaş Numune Yapımı

     

     

    dor2 

     

     

    Bir üretim işletmesinde sürekli olarak her konuda metod geliştirme çalışmaları yapılmak zorunluluğu vardır.Aksi takdirde her şey monotonlaşır ve işletme aynı faaliyetlerde bulunan işletmelerle rekabet edememe durumuna gelir ki bu da işletmenin o sektörden silinmesine sebebiyet verir.Bu geliştirmeleri yapacak ekibin;

    1-Bu alanda eğitim görmüş ve aynı zamanda yoğun tecrübelerle dolu kişilerinden seçilmesi,

    2-Yapılacak iş ile ilgili bilgisayar programı ve/veya programlarını kullanılabilenden kişilerden seçilmesi veya bu konuda mesleki gelişim kurslarını görmüş olan kişilerden seçilmesine,geniş tasarım gücüne sahip kişilerden seçilmesine,

    3-Bu sektörde yapılan yenilikleri ( teknolojik ve diğer…) yakından takip eden kişilerden seçilmesine,

    4-Müşteri anketlerine önem vererek onların nelerden hoşlandıklarını ( model,renk vs… ) tespit edebilecek uzman kişilerden seçilmesine,dikkat etmek gerekmektedir.

    Yukarıda belirtilenlerin bir araya getirilerek oluşturulan ekibin ise;

    1-Şirketin şu anki durumunun neler olduğunun tespit edilmesi,

    2-Üretilecek ürünün en kısa zamanda hatasız ve kalite standartlarına uygun olması için neler yapılması gerektiğinin tespit edilmesi

    3-Bunları gerçekleştirmek için de işletmenin imkanlarının neler olduğu,neler yapılabileceği hakkında görüşmelerin yapılması ( örneğin işletmeye bir tasarım uzmanı mı alınmalı veya ARGE oluşturulması gibi )

    4-Şu anki durumda işletmenin zayıf yönlerinin neler olduğunun tespit edilmesi,( iş körlüğü,yetersiz verimlilik vs… ) gibi konularda çalışmalar yapması gerekmektedir.

    Ayrıyeten işletmede şu anda üretilen ürünlerin üzerinde değişiklikler yapılarak değişik ürünlerin üretilmesi sağlanmalıdır.

    Bu çalışmalarının tümü gerçekleştirildikten sonra örneğin papatyanın bir yaprağı çoğaltılarak desen oluşturulabilir ve ürüne uygulanabilir. Zira insanlar her zaman değişik fakat güzel, ucuz ve kaliteli, uzun süreli kullanıma yönelik ürünleri tercih etmektedir. Tabii ki bir de moda kavramını unutmamak gerekir. Aşağıda örnek bir form görülmektedir.

     

     

    0745corap

     

     

     

    0746corap

     

     

     

    0747corap

     

     

    Siparişin alınmasından başlayıp, seri üretime geçilmesine kadar devam eden bir süreç içine girilmeden önce müşterinin istediği ürünün istenilen kalite, standartlarda olması ve ürünün seri üretim için kabul görmesi, müşteri tarafından red edilmemesi çok çok önemli bir özelliktir. İşte burada müşterinin istemiş olduğu numune yani ürün beden seti ( XS,S,M,L,XL,XXL,……gibi ) istenilen vasıflarda olmasıdır. Dikkat edilmesi ve üzerinde hassasiyetle durulması gereken hususlar ise ;

    1-Müşteriden sipariş ile ilgili tüm özellikler ince detaylarına kadar alınmalıdır. Bu ürün ile ilgili detaylar oluşturulan ve her zaman muhafaza edilecek bir form veya föye yazılır. İstenilen ürün de bu föye zımbalanır.( Üretim esnası için gerekli doneler eksik ise üretilen ürün kabul görmez ki buda iş gücü kaybı,maliyet gibi sonuçları doğurur).

    2-Bu müşteri föyü rasgele kişiler tarafından değil de bu iş ile görevlendirilen kişi veya kişiler tarafından ilgili bölüme gönderilir.( işin ehli olmayan tecrübesiz kişi olmamalıdır)

    3-Numunenin iplik ve özellikleri ( Numarası, bükümü, cinsi vs) ( temin edilmesinde güçlük var mı sorunun cevabı )

    4-Deseni ve ürün sıklığı( cm) dolayısıyla olması gerek gramajı

    5-Kullanılacak aksesuarlar ( Numunede bulunan veya müşterinin belirttiği )

    6-Numunenin üretilmesi ( Burada ham kalite kontrol mutlaka yapılmalıdır. Kaçınılmazdır.)

    7-Gerekli olan terbiye ve bitim işlemleri dikkatlice yapılmalıdır. Tecrübeli kalifiye elemanlar tarafından yapılmalıdır.

    8-Bu aşamadan sonra mamül ürün kalite kontrolü yapılmalıdır.( Mutlaka )

    9-Ürün özeliğine ve modeline göre ( konfeksiyon ) iş ve işlemler çok özenle yapılmalıdır.

    10-Eğer olumsuzluklar var ise yukarıdaki aşamalar tekrar yapılarak ürün üretilir.( Numune )

    Müşteri siparişini verdiği ürünün istediği özelliklerde olmasını ister.Bu kaçınılmazdır.

    Yukarıda bahsettiğim iş ve işlemlerin istenilen düzeyde olması için ;

    1-İplik istenilen kalitede olmalıdır.

    2-İstenilen sıklıkta olmalıdır.( sıklık ürün gramajını, tuşesini …. Etkiler)

    3-Aksesuar malzemelerinin kalitesi istenilen olmalıdır.

    4-Birleştirme ( ürün yaka, kol vs ) kaliteli işçilikte olmalıdır.

    5-Eğer numune beğenildi ise seri üretime geçildiğinde müşterinin istediği sürede olmalıdır.

    6-Üretimin kilo. parça. metre,…. Miktarına göre gerekli olan analiz işlemleri doğru yapılmalıdır.

    7-Gerekli iplik miktarı ( stokta vardır ve yetersiz ise satın alınacak iplik parti tutarsızlığından dolayı reklamasyona sebebiyet verilir ki bu da çok kötü bir durumdur)

    8-Stok ta yok ise gerekli olan iplik no, cins ve numarasına göre fire de dikkate alınarak iplik satın alımı ticari nem miktarları dikkate alınarak satın alınma ile ilgili bir aksaklığın olup olmayacağı araştırılmalıdır. Yani sipariş kabul edildiğinde seri üretime geçilmeden önce gerekli olan iplik satın almasında zorluklar yaşanmamalıdır.

    Göz ardı edilmemesi gereken bir husus ise Numunenin istenilen özelliklerine göre her aşamada ( analizden başlayarak ……….. ) kalite kontroller mutlaka titizlikle yapılmalıdır. Aksi takdirde ürün ret onayı alır.

    Bu aşamaların olumlu olması için ise kalifiye elemanlar olmalı, meslek körlüğü olmamalı, bölüm içerisinde kişiler arasında üste çıkma gibi sinsi tartışmalar yaşanmamalı ( eğer varsa önlem alınmalı ) olmaması gereklidir. Bu varsa doğaldır ki ürün müşteri tarafından ret görür.

    Bir de kalite kontrol elemanları işletmede var ise bunlar iş yerinde konu ile ilgili mesleki gelişim seminerinden geçirilmeli. Eğer böyle bir birim yok ise kalite kontrol birimi kurulmalıdır.

    Ne yaparsanız yapın her aşamada kalite kontrol yapmadığınız sürece ve işletmede aksak işlemlerde metod geliştirme çalışmaları yapmaz iseniz her aşamada problem yaşamak söz konusudur.

     

     

     

    Yazan %PM, %13 %636 %2016 %17:%May in Örme

Örme

Tüm iğnelerin ilmek oluşturmasıyla meydana gelen kumaşlardır. Tek sistemde tek iğne ve sadece tek çalışma şekli kullanılmasıyla elde edilirler. Yuvarlak örme makinelerinde tek iğne yatağından elde edilen RL düz örgülü kumaşlara Türkiye örme piyasasında kullanılan süprem terimi, genel anlamıyla jarse kumaşa karşılıktır. Özellikle yazlık spor giyimde ve iç çamaşırında geniş kullanım alanına sahip olan bu kumaşın genel özellikleri şunlardır:

a) Ön ve arka yüzü farklı görünüştedir.

b) Açık en ya da tüp şeklinde (tubular) üretilebilen bir kumaştır,

c) Diğer örme kumaşlara göre daha geniş enler elde etmek mümkündür,

d) Hem boyuna hem de enine esner fakat diğer kumaşlara nazaran en düşük esneme özelliğine sahiptir,

e) Örgü raporu tek iğne plakasında en az, 1 iğne ve 1 iplik hareketinden meydana gelir (normal örgü raporu yan yana iki iğne ile ve üst üste iki ilmek sırasından oluşur),

t) Kumaş tek plaka üzerinde oluştuğu için harcanan iplik miktarı en azdır,

g) Boyutsal stabilitesi azdır,

h) Esnediğinde şekli bozulabilir,

ı) Vücut hareketlerine karşı uyumu, diğer tek iplikli örme kumaşlara göre esnekliğinin az olması nedeni ile düşüktür,

i) Yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan da örgünün ön yüzüne doğru kıvrılma vardır,

j) Diğer örgülere göre en düşük desenlendirme imkanına sahiptir,

k) Süprem kumaşın yapısı hacimli olduğu için nem alma özelliği dolayısı ile emiciliği iyidir,

l) İpliğin kopması durumunda bozulan ilmekler, ilmek halkalarının kaymasına, yani kaçmasına neden olurlar,

m) Örme kumaşın kalınlığı, kullanılan hammaddenin aynı kalması şartıyla daha düşüktür,

n) İnce, hafif açık yapı ile ağır yapılar arasında çeşitlilik gösterirler,

o) Kesim ve dikim işlemi esneme özelliğinden dolayı problemlidir,

ö) Kısmen iç giyim ve yaygın olarak yazlık dış giyim sanayinde kullanım alanı bulmuştur,

p) Fazlaca ütü istemez, kırışıklıklarını kolay kaybederler. 

RR İnterlok Normal Örgü Üretimi :
 
İnterlok kumaş sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.
 
RR İnterlok Askılı Örgü Üretimi :
 
RR interlok askılı örgüler aynı sıra üzerinde ilmeğin yanı sıra, askı hareketinin de yardımı ile desen oluşturmaktır.
 
RR Arka Yatırımlı ( Atlamalı ) İnterlok Örgü Üretimi :
 
RR arka yatırmalı örgüler interlok yuvarlak örme makinelerinde bazı sistemlerde arka yani kapak iğnelerinin atlama yapmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sistem ile genel olarak ön yüzeyi kabarık olan kumaşlar elde edilmektedir.
 
RR İnterlok Astar Örgü Üretimi:
 
Astar örgüler kumaşta iki yüzeylerinin birbirinden renk ve iplik açısından farklı olmalarından dolayı astar örgü olarak tanımlanırlar
 
RR İnterlok Vanize Örgü Üretimi :
 
Çift plakalı interlok yuvarlak örme makinelerinde birbirinden renk numara ve hammadde gibi farklı iki ipliğin kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir.
 
 
02intvanijpg
 
 
RR Punto Di Roma Interlok Örgü Üretimi :
 
Punto di roma örgüler ilmek ve atlamanın kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir. Diğer ismi çelikli interlok olan bu örgülerin üretimi diğer interlok örgülerle aynıdır. Kumaşın arka yüzeyinde daha çok elastan gipe ipliği kullanılır
 
 
01rrpunint
 
 
RR İnterlok Hortum Örgü Üretimi :
 
İnterlok hortum örgülü kumaşların ön yüzeyinde enine yönde kabarık hortum şeklinde çıkıntılar mevcuttur. Kumaşın arka yüzeyi ise düz interlok örgü görünümündedir.
 
 
 
 
RR İnterlok Teksipike ( Radiyer ) Örgü Üretimi :
 
İnterlok teksipike ilmek, atlama ve askı elemanlarının birlikte kullanılması ile elde edilen örgülerdir. Bu örgülerle üretilen kumaşlar diğer interlok örgülü kumaşlara göre daha sıkı ve daha düz yüzeylidir.
 
RR İnterlok Jakarlı Örgü Üretimi :
 
İnterlok jakarlı örgülerin üretimi ribana jakarlı örgülerin üretimi ile benzer özellikler taşımaktadır. Kumaşın ön yüzeyinde desen oluşurken arka yüzeyinde kullanılan renkli iplikler karışık olarak yer almaktadır.
 
 
02interjak
 
 
RR İnterlok Rölyef Örgü Üretimi :Rölyef örgüler düz zemin özerinde kabartma yöntemiyle elde edilen örgülerdir. İnterlok makinelerinde de bu örgüler kapak iğnelerinin bazılarının askıya çıkması bazılarının da ilmek yapması ile yüzeyde dalgalı çıkıntılar oluşturur.
 
RR Düz Ribana Örgü Üretimi :
 
Ribana yuvarlak örme kumaşlar, çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. Ribana kumaşları ifade eden en büyük özellik, kumaş eni yönünde açıldığında her iki tarafta örgü raporuna bağlı olarak düz (R) ve ters (L) ilmeklerin değişimli olarak görünmesidir. Kumaşın yapısı dikey sıra yönünde, birbiri ardınca gelen düz ve ters ilmeklerden oluşur. Ribana kumaşlar enine yönde en çok esnekliğe sahip örme kumaşlardır.
 
RR İğne İptalli Ribana Örgü Üretimi :
 
İğne iptalli ribana örgülere örnek olarak en çok kullanılan kaşkorse örme kumaş verilebilir. Kaşkorse (2x1 veya 2x2 kaşkorse) örme kumaş, yuvarlak ribana örme makinelerinde kapak ve silindirde her üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR ribana (2x1 ribana) örgü çeşididir. Enine yönde elastik olduğu için daha çok bant, kenar, kazak, bayan giyimi vb. yerlerde kullanılmaktadır.
 
RR Askılı Ribana Örgü Üretimi :
Askılı ribana örgüler Ribana makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ve ilmek, askı çeliklerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan örme kumaşlardır.
 
RR Dalgalı Ribana Örgü Üretimi :
Dalgalı ribana örgüler ribana yuvarlak örme makinelerinde kapak veya silindir iğnelerinin birinin diğerinden daha fazla çalışmasıyla ortaya çıkar. Basit bir örnekle silindir iğneleri 4–6 sistemde örme yaparken kapak iğnesi bekleme yapar sonraki sistemde ise kapak ve silindir ilmek yapar. Kumaşın yüzeyi kabarık ve dalgalı bir yüzey görünümündedir. Kumaşın arka yüzeyi ise daha düzdür.
 
RR Dokuma Tipi Ribana Örgü Üretimi :
RR dokuma tipi ribana örgülerin tanımı: RR dokuma tipi ribana örgüler, ribana yuvarlak örme makinelerinde silindir ve kapak iğnelerinin rapora göre atlamalar yapması düzeninde elde edilen örgülerdir. Dalgalı ribana örgülerle üretilen kumaş yüzeyi; enine ve boyuna yönde, esnekliği düşük, düzgün görünümlüdür
 
Milano Ribana Örgü Üretimi:
Çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmekleme ve atlama hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü örme kumaşlardır
 
RR Punto Di Roma İnterlok Örgü Üretimi :
Çift plaka ribana makinelerde kullanılan bu örgü raporu 4 sistem raporludur. Silindir ve kapakta ikişer çeşit iğnesi kullanılmıştır. 1. sistemde silindir ve kapak iğneleri 1 ilmek 1 atlama ve 2. sitem 1. sistem düzeninde bir iğne çaprazda çalışırken 3. sistemde silindir iğneleri atlama kapak iğneleri ilmek, 4. sistemde ise kapak iğneleri atlama, silindir iğneleri ise ilmek konumunda örgüyü oluşturmaktadır.
 
RR Vanize Ribana Örgü Üretimi :
Tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde özellikleri birbirinden farklı iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile vanize kumaş elde edilir.
 
Jakarlı Ribana Örgü Üretimi :
 
Jakarlı ribana örgülere birçok örnek vermek mümkündür. Geçmiş dönemlerde jakarlı ribana olarak sadece boyuna ya da enine çizgiler olan kumaşlar üretilmekteydi. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarlı jakar makineleri üretilmektedir. Bunun sonucunda her çeşit jakarlı kumaş üretilebilir hâle gelmiştir.

  
 

 

 

 

?<