Örmede Üretim,Kalite Kontrol ve Pazarlama
  • Örmede Üretim,Kalite Kontrol ve Pazarlama

     

    Örme ürünün üretim sürecinde; öncelikle müşteri tarafından belirlenen ürün türüne göre seçilen ipliklere parafinleme, katlama veya bobinleme gibi gerekli hazırlık işlemleri uygulanmaktadır. Tasarımcı tarafından bilgisayarlı desen tasarım programında örgü deseni hazırlanarak örme makinesine yüklenmesiyle örme komutu verilmektedir.

    Öncelikle prototip (ilk örnek) oluşturulmaktadır. Örneklerin değişik renk ve desen varyantları denenerek renk, ölçü, desen örgüsüne göre ilk örnek onayı alınan modellerin üretimine geçilmektedir.

    Model desene ve renge uygun örülen parçalar, kalite kontrole gönderilerek ışıklı masa ya da duyu organları (el-göz) yardımıyla ilk kontrolleri yapılarak hatalı olanlar ayrılmaktadır. Kontrolden geçen hatasız parçalar overlok bölümüne gönderilerek kenarları teyellenmektedir. Teyelden sonra uygun olan yıkama programında yıkama-kurutma işleminden geçirilmektedir. Örme parçaları ilk ütüye gönderilerek kesime hazır duruma getirilen parçalar modele göre çıkarılan kalıplara göre kesilmektedir. Birleştirme işinden önce süsleme özellikleri varsa elde yapılacak işlemler için ilgili birime sevk edilmektedir. Daha sonra, yan dikişi yapılmak üzere hazır giyim bölümüne, bant ve yaka takma işlemi için remayöz bölümüne aktarılan örme parçaların yan ve üst etiketleri bu bölümlerde takılmaktadır. Ürünler son ütüye gönderilerek ütü esnasında kalite kontrolleri yapılmaktadır. Kalite kontrolden geçenler paketlemeye gönderilerek dağıtıma hazır duruma getirilmektedir.

    İşletmelerin ayakta kalabilmeleri, müşteri memnuniyeti sağlamaları ve tercih edilen durumda olmalarında en büyük etkenler arasında kaliteli üretim yapmak gelmektedir.

    Kalite; insanoğlunun yaşamında önemli bir kavramdır. Kalite ile ilgili tanımlar çok çeşitlidir. Kalite, belirtilen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini gösteren özelliklerin bütünüdür.

    Kalite; İstenen ve beklenen bir standarttır.

    Kalite; Bir ürünün veya hizmetin kendisinden beklenen performansı en üst düzeyde yerine getirmesidir.

    Kalite; Alıcı tarafından bir üründe bulunması istenen koşullar, özelliklerdir.

    Kalite; Müşteri memnuniyetinin değişmez unsuru ve tüm isletmeyi içine alan bir ölçüttür.

    Kalite; Bir ürün ya da hizmet hakkında müşterisi ya da kullanıcısı tarafından verilen hükümdür.

    Kalite; Kullanım amacına ve müşteri isteklerine uygunluktur.

    Bir ürünün son kalitesini oluşturan ve kalitesini doğrudan etkileyen faktörler bulunmaktadır.

    Bunlar;

    proje ve tasarım kalitesi, hammadde kalitesi, teknik ve mühendislik hesaplama kalitesi, üretim kalitesi, isçilik kalitesi, kontrol kalitesi, ambalaj kalitesi, depolama ve dağıtım kalitesi ve kullanım kalitesidir.

    Üretimde makine kullanımı ve endüstri devrimi ile maliyetlerde düşüşler sağlanmış ve uzun yıllar boyunca bir satış için fiyat tek belirleyici olmuştur. Daha sonraları modern yönetim sistemleri geliştirilerek eğitimli ve bilinçli müşterilerin oluşması ile kalite ön

    plana çıkarılmış ve belirleyici unsur olmuştur.

    Toplam Kalite Yönetimi (TKY);

    Müşterinin en ekonomik şekilde memnun edilmesi için, şirket içindeki pazarlama, satın alma, mühendislik, üretim, kontrol, satış ve servis faaliyetlerinin organize edilerek, kalitenin oluşturulmasını, sürekliliğini, geliştirilmesi

    ve takibini temin edecek etkin bir sistemin gerçekleştirilmesidir.

    TKY bir isletmenin bütün çalışanlarını, tedarikçilerini ve dağıtım kanallarını kapsayan faaliyetlerin, müşterilerin ihtiyaç ve mantıklı beklentilerini tam, sürekli ve en ekonomik şekilde karşılamak amacıyla planlanması ve uygulamasını sağlayan bir yönetim felsefesidir.

    TKY’ de “Müşteri Odaklılığı,” “Müşteri Tatmini” ve “Müşteri Memnuniyeti” kavramları ön plana çıkmıştır. TKY asıl amaç isletmelerde üretilen ürün veya hizmetlerin onu kullanan bireylerin istek ve ihtiyaçlarına uygun olarak üretilmesidir. Sadece üretim basamaklarını değil, ürünün üretimden müşteriye ulaşıncaya kadar ki tüm basamakları kapsamaktadır.

    Toplam Kalite Kontrol, pazarlama, tasarım, imalât, muayene ve sevkiyat vb. bütün bölümlerin katılımcılığı ile ilk seferde sıfır hata ile doğru üreterek hedefe ulaşmaktır.

    Tekstilde ihracata yönelik bir ülkenin kalite konusunda daha dikkatli olması gerekmektedir. Tekstil sektöründe üretim ard arda gelen süreçleri kapsamakta ve bir sürecin sonucu diğer sürecin hammaddesi durumunda olmaktadır. Böylece kalite kontrol, hammaddeden başlayarak iplik, dokuma, örme, terbiye, boya-baskı ve hazır giyim bölümlerinde kendini göstermektedir. Hataların bu süreçlerde yakalanması ve önlem alınması önem taşımaktadır.

    Kaliteli ürün üretmenin araçlarından olan standartlar önem taşımaktadır.

    Standart; üretimde, anlamada, ölçmede, beraberlik anlamına gelmektedir.

    Standardizasyon ise;

    Belli bir faaliyetle ilgili olarak, ekonomik yarar sağlamak üzere yardım ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve bu kuralları uygulama işlemidir.

    Kalite Güvencesi;

    Bir ürünün veya hizmetin beklenen kalite isteklerine uygunluğunu yeterli güvencede sağlamaya yönelik olarak gerekli tüm planlı ve sistematik faaliyetlerin uygulanmasını kapsamaktadır. Bunun için de Kuruluşlara başvuru yapmak gerekmektedir. Başvurulan kuruluşlar firmada yapacağı inceleme ve tespitlere göre önerilen düzenlemelerden sonra belge vererek firmanın ulusal ve uluslararası pazarlarda önemli rekabet gücü kazanmasına imkân vermektedir.

    Bir isletmede Kalite Güvencesi Sistemi'nin kurulması, tüm süreçlerin istisnasız ve tam olarak bu sisteme uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır.Fabrika sahipleri ürünlerini kaliteli ürettiklerine dair belgelendirmek amacıyla çeşitli organizasyon sistemlerinden yararlanmaktadır.

    Uluslar arası standart kuruluşlarından olan ISO:

    (International Organization For Standardization) Uluslararası standart organizasyonudur.

    Bu belgeler;

    ISO 9000 serisi standartları;

    müşteri odaklılık, liderlik, çalışanların katılımı, süreç yaklaşımı, yönetimde sistem yaklaşımı, sürekli iyileştirme, verilere dayalı karar verme yaklaşımı, tedarikçilerle karşılıklı fayda olarak sekiz kalite yönetim prensibine dayanmaktadır.

    ISO 9000 Kalite Yönetim Sitemi Belgesi

    bir şirkette yapılan faaliyetlerin daha düzgün ve sistemli organize edilmesi için kurulmaktadır.

    ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi

    bir şirkette yapılan faaliyetlerin çevreye (hava, su, toprak, bitki örtüsü, canlı vb ) zarar vermemesi veya en az şekilde vermesi için düzenlenmektedir.

    ISO 14001 çevre belgesi alan bir kurum yasal olarak konulan mevzuatlara uyum gösterdiği ve yaptığı faaliyetleri çevreye zarar vermemesi için sistematik ve kontrollü bir seklide yaptığını göstermektedir. Bir isletmenin mal veya hizmetlerini bir başka isletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan, kişi adlarından, sözcüklerden, sekilerden harflerden veya sayılardan oluşan her türlü işarete marka denilmektedir.

    Marka tescil belgesi ile bu işaretlerin haksız ve bilinçsiz kullanımını engellemek ve bu sebeple doğacak her türlü zararın önüne geçmek amacıyla koruma altına almaktır.

    Türkiye’nin ihracatında önemli pazar durumunda olan Avrupa Birliği ülkelerinde günden güne güçlenen çevre duyarlılığı nedeniyle çevre ve sağlık açısından zararsız ürünlerin üretimi önem kazanmıştır. Bu amaçla Avrupa Birliği ülkelerinde geliştirilmiş ulusal düzeyde veya birkaç ülkede kabul görmüş pek çok ekolojik (çevreyle ilgili) ürün etiketi bulunmaktadır. Tekstil alanında Almanya’da geliştirilmiş olan etiket “ecotex” etiketidir. Bu etiket ile üretim yerleri etiketlendirilmektedir. Yasaklı kimyasal maddelerin ve teknolojilerin olmadığı ya da sınır değerler içeren çevre yönetim sistemlerinin çalıştığı bir bütünü içermektedir. Bu test standardı üretim çerçevesinde çevre koruma konularını da dikkate almakta ve ek olarak isletmede çocuk isçilerin çalışmadığını da garanti etmektedir.

    Kalite standartlarının sağlanmasında amaç; iyi kalitedeki ürünleri uzun sürede, aynı kalite seviyesinde üretmektir. Bu amaca ulaşmada sadece ara ve son kontroller yeterli değildir. Bu nedenle iyi organize edilmiş kalite sisteminin geliştirilmesi gerekmektedir.

    Üretim kalitesinin sorumluluğu, eğitim grup şefi (eğitimci), grup şefi (bant şefi), ana

    grup şefi, üretim şefi ve isletme müdürü gibi çeşitli kademelerden oluşan üretim yönetimine aittir.

    Üretilmesi düşünülen ürün için öncelikle o ürüne ait bütün özelliklerinin tasarlanması gerekmektedir. Tüketici istekleri, isletme politikaları, hammadde, malzeme, teknolojik İmkânlar, üretimde kullanılacak tesis ve teçhizat, lüks özellikler vs. gibi faktörler tasarım aşamasında kalite oluşturulurken etki etmektedir.

    Pazarlama;

    Pazarlarla ilişki kurmak, insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla değişimi gerçekleştirmektir. Müşterinin ne istediğini bilmek ve tahmin etmek kısaca müşteriyi anlamaktır.

    Pazarlama çeşidi olan bire bir (yüz yüze) pazarlama geçmişte var olan ve gelecekte de var olmayı sürdürecek olan bir tekniktir.

    Pazarlama, kişisel ve örgütsel amaçlara ulaşmada değişimleri sağlamak için malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama sürecidir. Malların üretim yerlerinden satış yerlerine hareketini sağlayan faaliyetler pazarlama içinde yer almaktadır. Bu nedenle isletmeler; belirli mallar için potansiyel pazarı belirlemek, isletmenin üretim kapasitesinin verimli biçimde kullanılmasını sağlayacak talebi yaratmak, elverişli bir dağıtım sistemi kurup uygulamak amacıyla üretim ve pazarlama faaliyetlerini birlikte yürütmektedirler.

    Hammaddenin mamul hale gelene kadar geçtiği aşamalarda gerekli standart şartlarının uygulanmaması sonucu oluşan hatalar kalite ve pazarlamayı etkilemektedir. Bu hatalar; makineden kaynaklanan, iplikten kaynaklanan, personelden kaynaklanan, tüketiciden kaynaklanan, pazarlama yönünden, kalite yönünden, planlama ve organizasyon yönetimi yönünden kaynaklanan hatalar olarak gruplandırılmaktadır.

     

    Yazan %PM, %15 %863 %2016 %22:%Eyl in Örme Okunma 3222 defa

Örme

Tüm iğnelerin ilmek oluşturmasıyla meydana gelen kumaşlardır. Tek sistemde tek iğne ve sadece tek çalışma şekli kullanılmasıyla elde edilirler. Yuvarlak örme makinelerinde tek iğne yatağından elde edilen RL düz örgülü kumaşlara Türkiye örme piyasasında kullanılan süprem terimi, genel anlamıyla jarse kumaşa karşılıktır. Özellikle yazlık spor giyimde ve iç çamaşırında geniş kullanım alanına sahip olan bu kumaşın genel özellikleri şunlardır:

a) Ön ve arka yüzü farklı görünüştedir.

b) Açık en ya da tüp şeklinde (tubular) üretilebilen bir kumaştır,

c) Diğer örme kumaşlara göre daha geniş enler elde etmek mümkündür,

d) Hem boyuna hem de enine esner fakat diğer kumaşlara nazaran en düşük esneme özelliğine sahiptir,

e) Örgü raporu tek iğne plakasında en az, 1 iğne ve 1 iplik hareketinden meydana gelir (normal örgü raporu yan yana iki iğne ile ve üst üste iki ilmek sırasından oluşur),

t) Kumaş tek plaka üzerinde oluştuğu için harcanan iplik miktarı en azdır,

g) Boyutsal stabilitesi azdır,

h) Esnediğinde şekli bozulabilir,

ı) Vücut hareketlerine karşı uyumu, diğer tek iplikli örme kumaşlara göre esnekliğinin az olması nedeni ile düşüktür,

i) Yanlardan kumaşın arka yüzüne doğru, üst ve alttan da örgünün ön yüzüne doğru kıvrılma vardır,

j) Diğer örgülere göre en düşük desenlendirme imkanına sahiptir,

k) Süprem kumaşın yapısı hacimli olduğu için nem alma özelliği dolayısı ile emiciliği iyidir,

l) İpliğin kopması durumunda bozulan ilmekler, ilmek halkalarının kaymasına, yani kaçmasına neden olurlar,

m) Örme kumaşın kalınlığı, kullanılan hammaddenin aynı kalması şartıyla daha düşüktür,

n) İnce, hafif açık yapı ile ağır yapılar arasında çeşitlilik gösterirler,

o) Kesim ve dikim işlemi esneme özelliğinden dolayı problemlidir,

ö) Kısmen iç giyim ve yaygın olarak yazlık dış giyim sanayinde kullanım alanı bulmuştur,

p) Fazlaca ütü istemez, kırışıklıklarını kolay kaybederler. 

RR İnterlok Normal Örgü Üretimi :
 
İnterlok kumaş sadece çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirlerine dik ve karşılıklı bir şekilde yerleştirilmeleriyle elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. İnterlok kumaşları enine yönde gerdirsek bile, iki yüzde de sadece sağ ilmikler görülür.
 
RR İnterlok Askılı Örgü Üretimi :
 
RR interlok askılı örgüler aynı sıra üzerinde ilmeğin yanı sıra, askı hareketinin de yardımı ile desen oluşturmaktır.
 
RR Arka Yatırımlı ( Atlamalı ) İnterlok Örgü Üretimi :
 
RR arka yatırmalı örgüler interlok yuvarlak örme makinelerinde bazı sistemlerde arka yani kapak iğnelerinin atlama yapmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu sistem ile genel olarak ön yüzeyi kabarık olan kumaşlar elde edilmektedir.
 
RR İnterlok Astar Örgü Üretimi:
 
Astar örgüler kumaşta iki yüzeylerinin birbirinden renk ve iplik açısından farklı olmalarından dolayı astar örgü olarak tanımlanırlar
 
RR İnterlok Vanize Örgü Üretimi :
 
Çift plakalı interlok yuvarlak örme makinelerinde birbirinden renk numara ve hammadde gibi farklı iki ipliğin kullanılmasıyla elde edilen örgü çeşididir.
 
 
02intvanijpg
 
 
RR Punto Di Roma Interlok Örgü Üretimi :
 
Punto di roma örgüler ilmek ve atlamanın kullanılmasıyla elde edilen örgülerdir. Diğer ismi çelikli interlok olan bu örgülerin üretimi diğer interlok örgülerle aynıdır. Kumaşın arka yüzeyinde daha çok elastan gipe ipliği kullanılır
 
 
01rrpunint
 
 
RR İnterlok Hortum Örgü Üretimi :
 
İnterlok hortum örgülü kumaşların ön yüzeyinde enine yönde kabarık hortum şeklinde çıkıntılar mevcuttur. Kumaşın arka yüzeyi ise düz interlok örgü görünümündedir.
 
 
 
 
RR İnterlok Teksipike ( Radiyer ) Örgü Üretimi :
 
İnterlok teksipike ilmek, atlama ve askı elemanlarının birlikte kullanılması ile elde edilen örgülerdir. Bu örgülerle üretilen kumaşlar diğer interlok örgülü kumaşlara göre daha sıkı ve daha düz yüzeylidir.
 
RR İnterlok Jakarlı Örgü Üretimi :
 
İnterlok jakarlı örgülerin üretimi ribana jakarlı örgülerin üretimi ile benzer özellikler taşımaktadır. Kumaşın ön yüzeyinde desen oluşurken arka yüzeyinde kullanılan renkli iplikler karışık olarak yer almaktadır.
 
 
02interjak
 
 
RR İnterlok Rölyef Örgü Üretimi :Rölyef örgüler düz zemin özerinde kabartma yöntemiyle elde edilen örgülerdir. İnterlok makinelerinde de bu örgüler kapak iğnelerinin bazılarının askıya çıkması bazılarının da ilmek yapması ile yüzeyde dalgalı çıkıntılar oluşturur.
 
RR Düz Ribana Örgü Üretimi :
 
Ribana yuvarlak örme kumaşlar, çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde, silindir ve kapak iğnelerinin birbirine göre çapraz bir şekilde yerleştirilmeleri ile elde edilen çift katlı örme kumaş çeşididir. Ribana kumaşları ifade eden en büyük özellik, kumaş eni yönünde açıldığında her iki tarafta örgü raporuna bağlı olarak düz (R) ve ters (L) ilmeklerin değişimli olarak görünmesidir. Kumaşın yapısı dikey sıra yönünde, birbiri ardınca gelen düz ve ters ilmeklerden oluşur. Ribana kumaşlar enine yönde en çok esnekliğe sahip örme kumaşlardır.
 
RR İğne İptalli Ribana Örgü Üretimi :
 
İğne iptalli ribana örgülere örnek olarak en çok kullanılan kaşkorse örme kumaş verilebilir. Kaşkorse (2x1 veya 2x2 kaşkorse) örme kumaş, yuvarlak ribana örme makinelerinde kapak ve silindirde her üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR ribana (2x1 ribana) örgü çeşididir. Enine yönde elastik olduğu için daha çok bant, kenar, kazak, bayan giyimi vb. yerlerde kullanılmaktadır.
 
RR Askılı Ribana Örgü Üretimi :
Askılı ribana örgüler Ribana makinelerinde ilmek ve askı hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ve ilmek, askı çeliklerinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan örme kumaşlardır.
 
RR Dalgalı Ribana Örgü Üretimi :
Dalgalı ribana örgüler ribana yuvarlak örme makinelerinde kapak veya silindir iğnelerinin birinin diğerinden daha fazla çalışmasıyla ortaya çıkar. Basit bir örnekle silindir iğneleri 4–6 sistemde örme yaparken kapak iğnesi bekleme yapar sonraki sistemde ise kapak ve silindir ilmek yapar. Kumaşın yüzeyi kabarık ve dalgalı bir yüzey görünümündedir. Kumaşın arka yüzeyi ise daha düzdür.
 
RR Dokuma Tipi Ribana Örgü Üretimi :
RR dokuma tipi ribana örgülerin tanımı: RR dokuma tipi ribana örgüler, ribana yuvarlak örme makinelerinde silindir ve kapak iğnelerinin rapora göre atlamalar yapması düzeninde elde edilen örgülerdir. Dalgalı ribana örgülerle üretilen kumaş yüzeyi; enine ve boyuna yönde, esnekliği düşük, düzgün görünümlüdür
 
Milano Ribana Örgü Üretimi:
Çift plakalı ribana ve interlok makinelerinde ilmekleme ve atlama hareketlerinin örgü raporu içinde uygun bir şekilde yerleştirilmesi ile oluşturulan tek iplikli, iri örgülü ve incili görünümlü örme kumaşlardır
 
RR Punto Di Roma İnterlok Örgü Üretimi :
Çift plaka ribana makinelerde kullanılan bu örgü raporu 4 sistem raporludur. Silindir ve kapakta ikişer çeşit iğnesi kullanılmıştır. 1. sistemde silindir ve kapak iğneleri 1 ilmek 1 atlama ve 2. sitem 1. sistem düzeninde bir iğne çaprazda çalışırken 3. sistemde silindir iğneleri atlama kapak iğneleri ilmek, 4. sistemde ise kapak iğneleri atlama, silindir iğneleri ise ilmek konumunda örgüyü oluşturmaktadır.
 
RR Vanize Ribana Örgü Üretimi :
Tek ve çift plakalı yuvarlak örme makinelerinde özellikleri birbirinden farklı iki iplikten birinin ön yüzünde, diğerinin örgünün arka yüzünde görülebileceği şekilde çalıştırılması ile vanize kumaş elde edilir.
 
Jakarlı Ribana Örgü Üretimi :
 
Jakarlı ribana örgülere birçok örnek vermek mümkündür. Geçmiş dönemlerde jakarlı ribana olarak sadece boyuna ya da enine çizgiler olan kumaşlar üretilmekteydi. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgisayarlı jakar makineleri üretilmektedir. Bunun sonucunda her çeşit jakarlı kumaş üretilebilir hâle gelmiştir.

  
 

 

 

 

?<