Dokuma Hazırlık
  • Dokuma Hazırlık

     

     

    068doku

     

    Çözgü hazırlama işleminde Çözgü ve Atkı Renk Raporları aşağıdaki şekilde planlanır. 

     

    Çözgü renk raporu (ÇRR) :

       

    Kullanılacak çözgü renklerini ve hangi renk çözgüden kaç adet yan yana getirileceğini gösteren rapora denir. Çözgü renk raporu planı tablo halinde veya liste halinde gösterilir. İstenildiğinde başka yöntemler de kullanılır.Önemli olan sonucun olumlu ve istenilenin olmasıdır.

     

     

     

     

     

    crr1

     

     

     

     

    ÇRR: 5A-3B-2A-5C-4A-2C-5B 

     

    Atkı renk raporu (ARR) :  

     

    Kullanılacak atkı renklerini ve bu renklerden sırayla kaç adet yan yana getirileceğini gösteren rapora denir. Atkı renk raporu planı tablo halinde veya liste halinde gösterilir. İstenildiğinde başka yöntemler de kullanılır. Önemli olan sonucun olumlu ve istenilenin olmasıdır.

     

     

     

     

     

      

     

    arr1

     

     

     

     

    ARR: 5A-3B-2A-5C-4A-2C-5B

     

    Dokuma kumaş oluşumu için kumaşın tasarlanması ve kullanılacak ipliklerin temin edilmesinden kumaşın dokunarak depoya sevk edilmesine kadar birçok işlemin gerçekleştirilmesi gerekir

     

    Bu işlemlerden dokuma hazırlık işlemleri en çok zaman ve iş gücü isteyen işlemlerdir. 

    Dokuma hazırlık işlemleri çözgü hazırlama, tahar, haşıl ve atkı hazırlama (masuralı dokuma makinelerinde) gibi bir dizi işlemden oluşmaktadır. 

    Her üretim sektöründe olduğu gibi tekstilde de zaman, maliyeti direkt olarak etkileyen bir unsurdur. 

    Bu yüzden tekstilde bazı işlemlerin yerine işlemi daha kısa zamanda yapabilmeyi sağlayan yöntemler geliştirilmiştir. 

    Bu işlemlerden biri de aynı işe devam edilecek tezgâhlarda gücü ve tarak taharı işlemini ortadan kaldırmaktır. 

    Aynı işe devam edilecek dokuma makinelerinde tahar işleminin tekrar tekrar yapılması yerine iş bağlama makineleri geliştirilmiş ve iki çözgü ucunun birbirine bağlanmasıyla tahar işleminden daha kısa sürede işlemin tamamlanması sağlanmıştır. 

     

    Çoğu zaman tezgâhtaki iş değişir ve yeni bir işe başlanır. 

    Böyle durumlarda da tezgâhın yeni işe çok iyi hazırlanması gerekir. 

    Bu işleme de tip değişimi denilmektedir.

     

    Tüm bu işlemlerin ve dokuma işleminin sağlıklı yapılabilmesi için de dokuma makinesinin bir dizi bakım işleminden geçiyor olması gerekir. 

    Kaliteli kumaş üretmek, verimliliği artırmak ve dokuma makinesinin üretim sırasında arıza çıkarmasını en aza indirmek için dokuma makinesinin belirli zamanlarda bakımının ve ayarlarının yapılması gerekir. 

    Unutulmamalıdır ki, onarım işlerinin fazla olduğu işletmelerde, bakım faaliyetleri iyi uygulanmıyor veya iyi organize edilmiyor demektir.

     

     

     

     

     

    cozgu2 

     

     

     

    Yazan %PM, %12 %810 %2016 %21:%Haz in Dokuma Okunma 5354 defa

Dokuma

 

 

 

hasila12a

 dokuma5

 

 

 

05doktez

 

cozgu19

 

 

 

Elektronik Jakarlı Dokuma Makinesi

Eksantrikli Dokuma Makineleri

 

JAKAR DİZİMLERİ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar14
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar15
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar16
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar18
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
jakar17
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 jakar19
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dar Dokuma

Tekstil tüm ürünleinde olduğu gibi dar dokuma üretimi alanında da sürekli İnovasyon çalışmaları ve sürekli metod geliştirme çalışmaları yapılmak zorunluluğundadır.Bu çalışmaları ziyaret ettiği DEVSEL ve ARTEKS DAR DOKUMA işletmelerinde gördüm.
 

Günümüzde sık sık duyduğumuz rekabetin küreselleşmesidir..İşte bu küreselleşmenin Dünya ekonomisi üzerindeki en önemli etkilerinden biri olan rekabetin küreselleşmesi ile işletmeler, sürekli değişen çevre koşulları içinde varlıklarını sürdürebilme savaşı içine girmişlerdir.

Rekabet aynı veya benzer ürünü üreten firmaların birbirlerinden daha fazla ürün satmak için yaptığı bir yarıştır.Fakat zordur.İşletme olarak hem kaliteli ürün üreteceksin hem de ürettiğin ürünün maliyetini mümkün olduğunca azaltacaksınız ve aynı zamanda da bu pazarda ben de varım düşüncesini çok güçlü tutmak zorundasınız.Bunları gerçekleştirebilmek için de amac ve hedefleriniz içerisinde sürekli ve sürekli metod geliştirme çalışmaları içinde bulunmalısınız.

İşletmelerin, bu artan rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri ve hedeflerine ulaşabilmeleri için ürünlerini, üretim süreçlerini, pazarlama faaliyetlerini ve organizasyonlarını sürekli olarak değiştirmeleri ve yenilemeleri gerekmektedir. İşletmelerde yeniliklerin fark yaratması, ticari anlamda başarılı olması ve kazanç getirmesi ile rekabet gücü artmakta ve kârlı büyümelerin gerçekleşmesi ile sürekliliklerini sağlayacak en önemli strateji olan inovasyon ortaya çıkmaktadır. İnovasyon stratejisinin sağlıklı olarak kurulabilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için inovasyon yönetimi stratejisinin belirlenmesi ve inovasyon yönetimini tüm işletmeye yayacak yenilikçi bir örgüt yapısının oluşturulması gerekmektedir.

Hiç te düşünmediğiniz bir başarı, başarısızlık ya da beklenmeyen bir dış olay eşsiz bir fırsatın veya şansın habercisi olabilir. Önemli olan bu fırsatın veya şansın gerektiği şekilde algılanıp, değerlendirilmesidir. Beklenmeyen başarı kadar, başarılı yenilikler için daha zengin fırsatlar sunan oluşumlar çok azdır.

Araştırmalar ve tecrübeler her zaman beklenmeyen başarı elde edildiğinde yenilik fırsatlarının daha az riskli olduğu ve işlenmesinin daha kolay olduğu göstemektedir.

Tarihsel gelişimine göre,önce kilimler daha sonra da halılar ilkel barınak olan çadırlarda,konutlarda,saraylarda vb yerleşim birimlerinde örtü,yaygı,yer döşemesi,dekorasyon malzemesi ve süs eşyası olarak kullanılmışlardır.Halıcılık,kökeni milattan önceki yıllara uzanan dokumacılık sanatının bir dalıdır.İnsanların önceleri kaba dokumalarda çözgü ipliklerine,uçları dışarı sarkan renkli yün ve tiftikleri düğümleyerek hayvan postlarını taklit ettikleri ve bunlardan zamanla asıl halıları geliştirdikleri sanılmaktadır.

Halılar makine halıları ve el halıları olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır.

Makine halıları Türk Standartları Enstitüsünce aşağıda görüldü gibi sınıflandırılmıştır ;

KULLANIM ŞEKLİNE GÖRE HALILAR :

1-Yaygı ( Parça halı )

2-Yolluk ( Taban halısı )

3-Duvardan duvara halı

KULLANIM YERLERİNE GÖRE :

1-Hafif ev tipi

2-Orta ev tipi

3-Ağır ev tipi veya hafif işyeri tipi

4-Orta işyeri tipi

5-Ağır işyeri tipi

6-Islak zemin tipi

DESENLERİNE GÖRE

1-Düz

2-Desenli

YÜZEY YAPILARINA GÖRE :

1-Halkalı havlı ( Bukle )

2-Kesik havlı ( Velur )

Dokuma Hazırlık

 
?<